16.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Po požaru v Kranju: Stanovalci so se vrnili, 16 jih je moralo v začasna bivališča

Stanovalci kranjskega bloka, ki so ponoči zaradi požara morali zapustiti svoja stanovanja, so se vrnili domov, 16 pa jih je moralo zaradi poškodovanih stanovanj poiskati drugo začasno namestitev, pri čemer jim je na pomoč priskočila občina. Po prvih ugotovitvah kriminalistov naj bi zagorelo izven stavbe, nato pa se je ogenj razširil na blok.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so kriminalisti opravili ogled kraja dogodka in zavarovali stvari za nadaljnje delo. Okoliščine kažejo, da je zagorelo izven stavbe v spodnjem nestanovanjskem delu, ogenj pa se je potem preko zunanjega dela stavbe razširil tudi na stanovanjski del.

Ogenj je poškodoval tri poslovne prostore, stanovanja na južni strani bloka v prvem in drugem nadstropju, ostrešje nad poslovnimi prostori, en osebni avtomobil, dve motorni kolesi in eno kolo z motorjem. Nastala je velika materialna škoda, so pojasnili policisti, ki bodo o vseh zbranih podatkih obveščali tudi pristojno državno tožilstvo.

Iz objekta so najprej evakuirali okoli 50 ljudi, pozneje še več, skupno okoli 120. Zaradi vdihavanja dima so reševalci trem osebam na kraju nudili prvo pomoč, eni osebi pa so pomagali zaradi nezaužitja predpisanih zdravil. Po podatkih policije drugih poškodb ni bilo.

Velika večina evakuiranih stanovalcev je začasno zatočišče našla pri sosedih, znancih ali sorodnikih, sedem pa so jih prepeljali v avlo kranjske občinske stavbe, kjer so jih oskrbeli s hrano, posteljami in odejami.

Stanovalci so se po končani intervenciji gasilcev in forenzični preiskavi po 14. uri lahko vrnili v svoje domove in jih skupaj s predstavniki civilne zaščite in drugih služb pregledali ter ocenili, ali so primerni za bivanje. Večina se je lahko vselila nazaj v svoja stanovanja, začasno namestitev pa je moralo poiskati 16 ljudi, je povedal kranjski poveljnik civilne zaščite Sašo Govekar.

Za bivanje je namreč neprimernih šest stanovanj, vendar sta dve stanovanji prazni, ker so stanovalci na dopustu oziroma jih ni. Mlada družina z dojenčkom je medtem našla rešitev pri prijateljih oziroma sorodnikih, 13 ljudi pa bo občina začasno namestila v kranjski dijaški dom, kjer je sicer na voljo 38 postelj. Občina bo poskrbela tudi za njihovo prehrano.

Na začasni lokaciji bodo ostali, dokler stanovanja ne bodo usposobljena za bivanje, kar naj bi bilo najpozneje v mesecu dni. Postopki za sanacijo stanovanj namreč že potekajo. Upravnik je za naslednji teden napovedal sestanek glede sanacije skupnih površin, torej strehe in fasade. Skupni akciji pa se lahko pridružijo tudi stanovalci z obnovo posameznih stanovanjskih enot.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine