14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Po neuspešnem prvem krogu: kdo bo sestavil naslednjo vlado?

Potem ko se je na začetku tedna predsednik NSi Matej Tonin “zahvalil za sodelovanje” Šarčevi koaliciji, ki poleg LMŠ vključuje SD, SMC, SAB in DeSUS, je zmagovalec državnozborskih volitev Janez Janša predsedniku republike Borutu Pahorju sporočil, da ugotavlja, da v DZ zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade RS za mandat 2018-2022.

Ob tem, ko Janša ugotavlja, da še vedno obstaja določena možnost, da se takšna večina kljub vsemu oblikuje v naslednjih tednih, pa se porajajo polemike glede scenarija dogodkov, ki se bodo odvili na političnem parketu.

Pred odločitvijo NSi, da izstopijo iz pogajanj za šeststrankarsko koalicijo, se je najbolj polemiziralo o tem, ali bo NSi sodelovala v Šarčevi mavrični koaliciji ali ne. Nato pa je Tonin v ponedeljek poskrbel za zaplet pri levičarskih strankah, ko je zavrnil sodelovanje s tajkunsko levico (SD), kvazi liberalnima oziroma samooklicanima liberalnima strankama (SMC, SAB) in z Erjavčevo levico (DeSUS), saj v NSi dvomijo v trajnost in stabilnost takšne koalicije.

Tonin je ob razglasitvi odločitve nakazal, da sedaj obstaja možnost, da bi jih lahko Šarčevi koalicijski partnerji s pomočjo Levice v DZ preglasovali. Na vse pogostejša razmišljanja o tako imenovanem portugalskem scenariju – manjšinski vladi s podporo Levice, se je odzval predsednik stranke Luka Mesec, ki je izpostavil bistveno razliko med portugalsko in slovensko politiko: “Če je uspela prva ubraniti pritiske Bruslja po privatizaciji svoje sistemske banke CGD, pa domala cel slovenski politični razred nekritično podpira ekonomsko neupravičeno, nepotrebno ter dolgoročno škodljivo privatizacijo NLB.” Ob tem je Mesec dodal, da se v takšnih koalicijah vsekakor ne vidijo. Ob tem pa je treba dodati, da so v Levici kljub temu na vprašanje, ali so pripravljeni vstopiti v pogajanja, odgovorili, da bodo počakali na klic. Očitno pa bodo na klic dolgo čakali, saj se je Šarec odpravil na dopust.

 

Celoten članek lahko preberete tu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine