17.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Po nagovoru Brgleza in Pahorja ob 14. uri sledi nadaljevanje pestre ustanovne seje DZ!

Na današnji ustanovni seji se je sestalo devetdeset novoizvoljenih poslancev, ki so dobili zaupanje državljank in državljanov, da zastopajo njihove interese. Peter Jožef Česnik, najstarejši poslanec, ki vodi ustanovno sejo, je poslance opozoril, da je nujno, da se vnovič vzpostavi zaupanje v politiko in ohrani trend padanja zanimanja za politiko.

Po uvodnem nagovoru dosedanjega predsednika državnega zbora Milana Brgleza, ki je državni zbor označil kot središče parlamentarne demokracije, je na govornico stopil predsednik republike Borut Pahor, ki je vsem navzočim čestital za izvolitev in jim zaželel vse dobro za delo v dobro ljudi.

“Vsem, ki smo poklicani za vodenje državnih zadev, privoščim zadoščenje, da izpolnimo visoka pričakovanja.” Ob tem je Pahor poudaril, da sta varnost državljanov in blaginja odvisni od pripravljenosti na sodelovanje. “Smo izvoljeni od ljudi, ki imajo različne poglede, prav tako jih imamo mi. Nihče nas nima pravice prisiliti, da mnenje spremenimo. Državniška poklicanost pa je, da razlike spoštujemo, saj je sodelovanje elementarnega pomena za ohranitev zaupanja v demokracijo,” je dejal Pahor.

Pahor je izpostavil, da bo odločitev glede mandatarja sporočil takoj, ko bo to mogoče. “Ko me bo predsednik Državnega zbora RS obvestil, da so vodje poslanskih skupin izbrani, jih bom povabil na sestanek glede kandidata predsednika vlade.” Ob tem je dodal, da je znano njegovo stališče, da bo podelil mandat kandidatu stranke, ki je dobila največ glasov državljank in državljanov, Janezu Janši. “Če bom ugotovil, da ima dovolj podpore, bom podpisal predlog njegove kandidature za mandatarja in ga uradno poslal v DZ. Če pa bi ugotovil, da bi parlamentarno večino užival nekdo drug, bom Janšo povabil na sestanek, saj je ta že dejal, da v tem primeru mandata ne bo sprejel.”

Čimprejšnja izvolitev nove vlade koristna in spodbudna
Slovenija že od meseca marca nima vlade s polnimi pooblastili. “V najboljšem primeru lahko vlado dobimo konec avgusta, kar pomeni, da kar pol leta ni bilo vlade s polnimi pooblastili,” je opozoril Pahor in dodal, da je “čimprejšnja izvolitev nove vlade za Slovenijo koristna in spodbudna”.

Mandatno-volilno komisijo bo vodil Tanko
Oblikovala in imenovala se je že mandatno-volilna komisija, ki jo bo vodil poslanec Slovenske demokratske stranke Jože Tanko, podpredsednica pa je postala Tina Heferle z Liste Marjana Šarca. Komisija bo na sestanku, ki se je začel ob 12. uri, pregledala poročilo o izidu volitev, potrdila o izvolitvi poslancev in pritožbe kandidatov ali predstavnikov list, poroča STA. Zaenkrat sta vloženi zahteva za razveljavitev volitev kandidata z liste Za zdravo družbo Jožefa Jarha in pritožba nekaterih predstavnikov ZL-DSD, Sloge in Liste novinarja Bojana Požarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine