3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Po kadrovskem pretresu zaradi Črnčeca LMŠ in Levica znova za skupno mizo. Bo Šarec popustil pritisku?

V Levici se želijo pred nadaljnjim sodelovanjem z vlado s premierjem Marjanom Šarcem pogovoriti o kadrovskih in odprtih vsebinskih vprašanjih. Po njihovem mnenju skušajo namreč nekateri ministri razvodeniti vsebino parafiranega sporazuma. V LMŠ želijo na petkovem srečanju zapreti dileme in verjamejo, da bodo prihodnji teden sporazum podpisali, poroča STA.

 

V torek je spletna Mladina poročala, da je Levica odpovedala za torek predviden podpis sporazuma o sodelovanju z vlado zaradi nezadovoljstva z imenovanjem Damirja Črnčeca za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, odgovornega za nacionalno varnost. Koordinator Levice Luka Mesec je v današnji izjavi v DZ povedal, da se je zataknilo, “ker je Levica nezadovoljna z odstopanjem od parafiranega dogovora glede sodelovanja z vlado”.

Po njegovih navedbah skušajo nekateri ministri in predstavniki strank vladnega peterčka že več tednov razvodeniti vsebino parafiranega sporazuma, češ da gre le za seznam lepih želja. Med ključnimi vprašanji, o katerih se želi Levica pogovoriti, so po Mesčevih besedah vprašanje prodaje NLB, vprašanje oborožitve dveh bataljonskih skupin za Nato in državni proračun. Želijo zagotovilo, da se bodo dogovorjenega v parafiranem sporazumu držali, je pojasnil.

S Šarcem se želijo pogovoriti o tem, kakšen status ima sporazum, kako ga bodo udejanjali, predvsem pa želijo preprečiti presenečenja, kot je bilo imenovanje Črnčeca, ki da je nesprejemljiv za levosredinsko vlado. Mesec je spomnil, da je Levica pristopila k sodelovanju s peterčkom ravno zato, da se prepreči “vzpon ljudi s stališči, kakršne izraža Črnčec na socialnih omrežjih, na oblast”.

“To uteleša predvsem SDS, ki je bila glavni alternativni kandidat za sestavo vlade, če ne bi bilo dogovora s peterčkom,” je dejal Mesec. Kaj se bo zgodilo, če Šarec državnega sekretarja ne bo odstavil, ni želel vnaprej napovedati. Je povedal, da ga v tem primeru ne bi presenetila imitacija nekdanjega predsednika Janeza Drnovška, ki naj bi dejal, “da mandatar le enkrat potrebuje 46 glasov”. S temi besedami je Mesec odgovoril na vprašanje, ali je imenovanje Črnčeca morda Šarčeva poteza v smeri, da se “znebi” Levice po tistem, ko je v DZ podprla njegovo imenovanje.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v današnji izjavi pojasnil, da se bosta vodstvi LMŠ in Levice v petek pogovorili o odprtih vprašanjih, in sicer s ciljem, “da jih čim bolj zaprejo”. Golubović verjame, da bo prihodnji teden prišlo do podpisa protokola o sodelovanju.

Ob očitkih Levice je zatrdil, da v LMŠ parafiran dogovor z Levico jemljejo resno in bodo naredili vse za to, da zaprejo odprta vprašanja o sodelovanju. Na vprašanje, ali bo Šarec vztrajal pri imenovanju Črnčeca, pa je Golubović odgovoril, da je to vprašanje za premierja.

Kakorkoli že, tako ali tako je jasno, da bodo botri iz ozadja poskrbeli za to, da bo “vse v najlepšem redu”. Tudi če bodo žrtvovali Črnčeca.

Zadnje novice

Sorodne vsebine