4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Po halal mesu in vodi še halal potovanja! Med takšno turistično ponudbo tudi Slovenija!

Medtem ko Evropa neprostovoljno gosti stotisoče muslimanskih ekonomskih turistov, ki brezplačno uživajo sadove garanja evropskih davkoplačevalcev, pa bogata muslimanska elita v evropskih hotelih zase zahteva nadstandard, kakršnega še niste videli!

 

S sladko-slano baklavo, dateljni in suhim sadjem iz arabske dobrodošlice lahko doživite pogled na Brandenburška vrata na Pariser Platzu v apartmajskem hotelu Adlon-Kempinski v Berlinu. V ozadju igra tiha arabska glasba, Koran je na dosegu roke, tudi molitvena preproga je blizu. Osvežilne pijače čakajo v mini baru, vendar brez alkohola – če ste lačni, lahko naročite hrano brez skrbi, vse je namreč halal!

Primer ponudbe za halal potovanje. Foto: printscreen

Nobena skupina prebivalstva po svetu ne raste tako hitro kot muslimani in s halal prijaznimi potovanji je turistična industrija pripravljena na novo ciljno skupino, poroča Frankfurter Allgemeine Zeitung“Halal po islamskem pravu opisuje vse stvari ali dejanja, ki so dovoljena, v nasprotju s haramom,” pravi profesor Jamal Malik z Inštituta za verske študije na Univerzi v Erfurtu. To pomeni spoštovanje islamskih prehranskih pravil, kamor spadata prepoved svinjine in nepravilno zaklanih živali, lahko pa se nanaša tudi na celoten življenjski slog in je posledica različnih pravnih šol “do določene stopnje interpretacije”. Med njimi je petkrat dnevno molitev proti Meki, pri čemer se upoštevajo tudi pravila oblačenja, kot so nošenje naglavnih rut in vzdržnost od alkohola, drog in zunajzakonske spolnosti.

Primer ponudbe za luksuzno halal potovanje. Foto: printscreen

Muslimanski turisti ne želijo več “kompromisov”
“Če živite v skladu z islamskimi pravili, cenite tudi halal storitve na potovanjih. Ne glede na to, ali ste na poslovnem ali mestnem potovanju, wellness vikendu ali počitnicah na plaži,” svoje storitve oglašuje hotel Adlon-Kempinski iz Berlina. Vse več hotelov v Nemčiji poskuša pritegniti ciljno skupino – tudi zato, ker tako imenovani trg “Halal Travel” narašča: do leta 2020 se pričakuje, da bo bogati muslimanski trg ustvaril 220 milijard dolarjev prometa, do leta 2026 pa že 300 milijard. Naraščajoče zanimanje za halal prijazno potovanje je tudi posledica hitro rastoče skupine mladih in premožnih muslimanov. Do leta 2030 bodo skoraj 30 odstotkov svetovnega prebivalstva predstavljali muslimani med 15. in 29. letom starosti. Če zanimanje za halal ponudbe večinoma prihaja iz bogatih naftnih držav, kot je Savdova Arabija, se po novem povpraševanje povečuje v državah, kot sta Malezija in Indonezija, kjer srednji razred raste. “Toda tudi druga in tretja generacija muslimanov v Nemčiji bi rada dobro potovala,” pravi Malik.

Turistična industrija se prilagaja novi ciljni skupini – “halal” potovalne agencije tudi drugod po Evropi
“Z naraščajočo kupno močjo so muslimanski kupci postali zahtevnejši in ne želijo sklepati kompromisov,” pravi Ufuk Seçgin z rezervacijskega portala halalbooking.com. Seçgin, ki se je rodil v Hamburgu, je potomec priseljenih Turkov in že 16 let živi v Londonu ter pravi, da se tudi sam srečuje s tovrstnimi dilemami. “Ko potujem, rad zavijem v elegantno restavracijo s petimi zvezdicami, zelo mi je všeč turška kuhinja.” V Londonu so se mnoge britanske restavracije usmerile k domačim in tujim muslimanskim gostom, medtem ko se bari s koktajli širijo in vključujejo brezalkoholne alternative. Turistične agencije, kot je Muslim History Tours, pa na primer ponujajo oglede, ki se osredotočajo na britansko muslimansko zgodovino. Za številna mesta, turistična združenja, organizatorje potovanj in hotelirje se s tako imenovanimi “halal” potovanji ponuja velik biznis, poroča Frankfurter Allgemeine.

Bizarno, a med ponudbo je tudi Slovenija:

Foto: printscreen

Kot je razvidno, obstaja za Slovenijo celo vodič “muslimanom prijazno”, v tej ponudbi pa so halal restavracije, zanimivosti … Več o tem pa preberite jutri, v nedeljo, 19.5., samo na Nova24tv.si!

Nikakor pa ne spreglejte niti članka, v katerem smo razkrili, kdo vse v Sloveniji in v naši bližini poseduje halal ceritifikate – TUKAJ.

M.V.

Zadnje novice

Sorodne vsebine