16.5 C
Ljubljana
sobota, 30 septembra, 2023

Plečnikova razstava gostovala na Portugalskem

Piše: C. R.

Porto je drugo portugalsko mesto, ki je gostilo potujočo razstavo Plečnikova Ljubljana. Po uspešni predstavitvi Plečnika v Lizboni je bila razstava na pobudo slovenske veleposlanice na Portugalskem Blažke Kepic in v sodelovanju z lektorico za slovenski jezik in kulturo Filozofske fakultete Univerze v Lizboni Matejo Rozman na ogled tudi v Portu. Kot predstavnica Ministrstva za kulturo se je zaključka razstave udeležila Špela Spanžel.

Razstavo, ki je v Portu gostovala med 7. in 15. julijem, je ob odprtju v prostorih portugalskega regionalnega združenja arhitektov predstavila kustosinja razstave Natalija Lapajne iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Razstavo so v Portu sklenili z enodnevno konferenco, na kateri je predavala in na okrogli mizi sodelovala Špela Spanžel, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino. Na zaključnem dogodku je sodelovala na povabilo združenja arhitektov in Fakultete za arhitekturo Univerze v Portu (FAUP).

Na predavanju je Špela Spanžel predstavila proces vpisa Plečnikovih del v Ljubljani na Seznam svetovne dediščine ter sodobne izzive upravljanja arhitektove dediščine v prestolnici po vpisu.

Na okrogli mizi, ki je sledila predavanju, sta poleg Špele Spanžel sodelovala še Teresa Cunha Ferreira, koordinatorka Unescove katedre “Dediščina, mesta in pokrajine. Trajnostno upravljanje, ohranjanje, načrtovanje in oblikovanje” in Nuno Grande, arhitekt in avtor publikacij s področja arhitekturne kulture in urbane kulture. Sogovorniki so v pogovoru z moderatorjem Brunom Baldaia, podpredsednikom združenja arhitektov, razpravljali o svetovni dediščini v portugalskem kontekstu, od zgodovinskega jedra Porta, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine od leta 1996, do aktualnih prizadevanj za vpis arhitekturne ustvarjalnosti Álvara Size Vieire na Unescov seznam. Arhitektova dela so na poskusnem seznamu od leta 2017.

Ob tej priložnosti se je Špela Spanžel sestala z dekanom Fakultete za arhitekturo v Portu in njegovimi sodelavci. Na delovnem sestanku na fakulteti – emblematični kompleks je Álvaro Siza Vieira zasnoval med leti 1985 in 1993 – so razpravljali o zasnovi bodoče nominacije Sizinih del, slovenskih izkušnjah in krepitvi prihodnjega sodelovanja, med drugim tudi med fakultetama za arhitekturo v Portu in Ljubljani ter Unescovima katedrama v Portu in Kopru.

Špela Spanžel je portugalske gostitelje povabila na obisk v Ljubljano, ki ga zaznamujejo številni dogodki, posvečeni praznovanju Plečnikovega leta.

Vir: Gov.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine