19 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

Pismo člana Levice: Mesec ni to, za kar se izdaja; že ob vzpostavitvi stranke je bilo stanje po kongresu grozljivo: “tolčenje po stenah, pljuvanje in poskusi fizičnih obravnavanj”

V uredništvo smo prejeli pismo člana Levice, ki se je podpisal kot “razočarani član”, začel pa je z besedami, ki jih o Luki Mescu, kot glasnem zagovorniku pravic, ne bi smeli slišati in zaradi katerih se v vsakem porajajo dvomi: “Dolgo sem bil tiho, a ne morem več. Luka Mesec in kompanija niso to, za kar se predstavljajo”. V pismu je razkril pravi obraz Mesca, pravi, da jih je njihov vodja žalil in jim govoril, da so “uličarji”.

Razkril je še, da so Mesec, Matej Vatovec in Miha Kordiš včlanili svoje družinske člane, in označil stranko Levica kot “družinski socializem”, v katerem imajo veliko vpliva močne družine propadle LDS. V pismu je pripeto tudi elektronsko sporočilo aktivne članice, v katerem Mesca označi kot absolutnega vladarja, ki se požvižga na statute in se odloča po lastni oceni situacije. Elektronsko sporočilo, ki pa ga je Mesec poslal svetnikom takratne Iniciative za demokratični socializem (IDS), pa razkriva grozljivo stanje v stranki po kongresu, “tolčenje po stenah, pljuvanje in poskusi fizičnih obravnavanj”, Mesec je še dejal, da je bil skoraj sam deležen fizičnega obračuna. Hkrati je razočarani član opozoril, da je Levica postala stranka družinskega socializma, saj so zaposlili več partnerjev njihovih vidnih članov.

“Luka Mesec in kompanija niso to, za kar se predstavljajo. V Iniciativo za demokratični socializem sem vstopil že kmalu na začetku. Dolgo časa sem mislil, da bo to sila za spremembe in za nas delavce. Ampak kmalu po izvolitvi v parlament je šlo vse narobe,” je zapisal razočarani član.

Težave so nastale že ob vzpostavitvi stranke Levica, saj se mnogi niso strinjali

Že prestop Violete Tomić iz Demokratične stranke dela (DSD) v Stranko za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) mu je bil sumljiv in tudi to, da je postala predsednica čez noč. “Ampak kmalu zatem so poslanci prišli na idejo, da je treba naše tri stranke nujno združiti”. Aprila 2016 so v ta namen sklicali kongres. “Na začetku je bilo dobro in dovolj članov in več govornikov je dobro povedalo, zakaj se ne smemo združiti. Mesec in kompanija niso nič govorili, samo na neki točki so rekli, da bo zdaj pavza. Po pavzi pa nam je bilo povedano, da se sploh ne bo glasovalo o združitvi.”

Po tem kongresu je Mesec poslal elektronsko sporočilo, v katerem je razkril, kaj vse se je dogajalo. Zakaj so se člani tako odzvali, je očitno, saj je bilo združenje že na začetku vsem sumljivo.

Elektronsko sporočilo Luke Mesca.

Nato pa je bil dosežen kompromis, da se o združevanju odloči na dopisnem kongresu. Takrat so Mesec in drugi poslanci (Matej Vatovec, Miha Kordiš) včlanili vse svoje prijatelje in družinske člane. “Ko smo ostali rekli, da to ni v redu, je Mesec sklical dopisno glasovanje na svetu, da se dopusti tudi družini in prijateljem glasovati. Svet je bil večinoma proti, zato je Meščeva bivša punca ponaredila glasovanje v Kranju, Mesec pa je to vpisal. Ko se ga je na to opozorilo, je v posmeh vsem aktivistom, ki smo dolgo časa garali za to stranko, poslal sliko svojega mačka. Zaradi tega je bil kasneje tudi po mnenju disciplinske izključen, ampak je iz sveta že šla opozicija in je bilo potem razveljavljeno.”

Poniževalno in arogantno obnašanje Luke Mesca do članov stranke

To potrjuje tudi sporočilo druge članice Levice, ki opozarja na številne nepravilnosti v stranki in poniževalno obnašanje Luke Mesca. “Mesec je po polnoči – ko je bilo glasovanje zaključeno, na listo sveta poslal mačka, ki kuka iz škatle. Navkljub več mailom, katerih neposredni naslovnik je bil prav on kot koordinator sveta; med njimi sta bili npr. zahteva po alternativnem rangiranju, da bi se lahko potrdil ali ovrgel sum ‘avtobus demokracije’, in zahteva, da se seja z dopisne prestavi na fizično, kot to omogoča 22. člen poslovnika sveta (ravno kot varovalka proti zlorabam pooblastil kogarkoli) in s katero je bil seznanjen tudi NO, je bila šele slika mačka njegov prvi odziv. Ne le, da gre za očitno norčevanje iz svetnikov in svetnic, ki smo opozarjali na nepravilnosti, gre za aroganco, ki si jo očitno lahko privošči le razsvetljeni vodja.”

Tudi drugi so ugotovili nepravilnosti glede glasovanja, na te je opozorila aktivna članica in poslala sporočilo vsem članom takratnega IDS: “Namreč, če gre pri ugotavljanju rezultatov le za seznanitveni sklep, zakaj smo potem sploh imeli glasovanje? Doslej se o nobenem seznanitvenem sklepu ni glasovalo. V poslovniku VK, v poglavju ‘XII. Pritožbe’, najdemo člen, ki se glasi: ‘Vsakdo, ki je imel pravico voliti posamezen organ stranke, in vsaka kandidatka oziroma kandidat na volitvah ima pravico do pritožbe na potek volitev in delo volilne komisije’. Zaključimo lahko, da institut glasovanje o rezultatih obstaja ravno zato, da se lahko izpostavijo in prijavijo morebitne kršitve, za kar omenjeni poslovnik tudi predvideva 7-dnevni rok.”

Luka Mesec se požvižga na statute, ampak se odloča po lastni oceni situacije – absolutni vladar?!

Odgovorila je tudi na izjavo Mesca, ki je članom dejal, da bi razglasitev rezultatov kot koordinator sveta lahko izvedel tudi sam, svet bi pa s tem le seznanil. “Dopisno sejo sem sklical v dobri veri, da je vsem jasno, da stara sestava sveta ne more odločati o tem, ali ji je nova sestava organov všeč. Še manj se ima pravico poigravati s scenariji, kakšen bi bil izid, če bi tej ali oni skupini članov retroaktivno vzeli pravico glasovanja.” Članica mu je na to odgovorila, da tudi če bi šlo za seznanitveni sklep, lahko sklep izda le svet kot organ stranke, ne pa koordinator kot fizična oseba, na lastno pest. “In dobre vere res ne rabiš, če imaš postopke odločanja zapisane v statutu.” Očitala mu je, da se je samovoljno, po lastni oceni situacije odločil, da poslovnika ne bo upošteval (že drugič), ker naj bi to imelo določene negativne posledice!

“Posebnih pooblastil absolutnega vladarja, ki bi mu dovoljevali samovoljno interpretacijo situacij, v uradnih dokumentih nisem zasledila, torej si pravkar sam kršil nedotakljivost dokumentov in organov, na katere se sklicuješ,” je še zapisala Luki Mescu.

 

Elektronsko sporočilo, ki ga je aktivna članica poslala preostalim svetnikom.

Levica – družinski socializem

Zdaj v stranki popolnoma vlada družinski socializem. Na stranki sta zaposlena žena Vatovca in bratranec generalnega sekretarja Kolenca. Veliko vpliva pa imajo močne družine že propadle stranke LDS, na primer Kovač-Šebert (Forum 21), ki potem v svojih dragih stanovanjih (o kakršnih lahko delavci le sanjajo) spletkarijo. Na prihajajočih volitvah pa kandidira tudi Kordiševa punca. “Jaz osebno sem zelo razočaran, saj sem v stranko vložil veliko svojega prostega časa, Mesec in ostali pa se iz tega norčujejo in nas žalijo. Čeprav Luka veliko govori o ponižanih in razžaljenih, pa vseeno ponižuje in žali nas, zavedne delavce in aktiviste,” je zaključil razočarani član Levice.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine