6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

(PISMO BRALKE) Upokojenci – le vkup, le vkup uboga gmajna….

Piše: Sony Globokar

Tuzemsko hočem življenje

samo preleteti, 

v sovražnem in zlobnem svetu

ne mislim živeti.

Po svojih poteh zdaj potujem, 

v Očetov me vodijo dom, 

blažen in srečen tam bom.

(Zapisal Paul Gerhardt za časa tridesetletne vojne.)

Kako aktualne so te besede tudi danes. Upokojenci pred hramom demokracije, to je Državnim zborom, vladajoča elita pa na Brdu pri Kranju – jesti, piti in modrovati.

Razočarani nad parlamentarnimi strankami, ki so pred volitvami veliko obljubljale, a le malo naredile, ter premajhno aktivnostjo upokojenskih organizacij katere izgleda da so zgolj same sebi namen.

Vi ste sol te zemlje, vi ste kvas tega naroda. Niso si tega zaslužili, niti majhnih pokojnin, niti strahu kaj bo jutri. Niso si zaslužili norčevanja vladajočih struktur. Zaslužijo si dostojno življenje brez stradanja, zmrzovanja in bojazni. Spoštovanje do preteklega dela in človeškega dostojanstva. Na koncu boste vsi na istem, razen nekaterih… Tudi nova pokojninska reforma bo nateg par exellence (potrebno bo brati drobni tisk!).

Žal mi je, da na protestni shod niso javno povabili predsednico države, predsednika vlade in predsednico državnega zbora ter seveda g. Luko Mesca.

Nagrade v državnih podjetjih so nenormalne. Država naj bo poštena in učinkovita, pokojnine pa naj bodo spodobne za vse. Pokojnina za polno delovno oz. pokojninsko dobo naj bo v višini meje revščine, to je 736 €. Pokojnine naj bodo v razmerju 1 : 3 kar pomeni, da bi najvišja znašala tam nekje okrog 2.200 €. Tisti z višjimi prihodki si lahko sami vplačujejo razna dodatna pokojninska zavarovanja, vlagajo v delnice, kupujejo stanovanja na zalogo….

Ne zanima nas kdo je bel in kdo rdeč, kdo levi in kdo desni…, za upokojence gre. Vsak dobromisleč je dobrodošel. Politične zdrahe, delitve tu nimajo kaj iskati. Vsaka politična opcija naj se izkaže z dejanji. Govorijo naj dela!

Na volitve lahko greš s parolo sovraštva do Janeza Janše, ne moreš pa s tem vladati, ker je veliko premalo. Slovenski narod je sprt, sprava je ostala mrtva črka na papirju. A mislite, da bi bilo danes kaj drugače kot takrat? Žal, se nismo ničesar naučili. Lahko imamo socialno državo po skandinavskem modelu, ne moremo pa imeti komunizma niti socializma ker sta preživeta. Niti zgodba o razvoju proizvajalnih sredstev katera naj bi zadovoljila vse potrebe se na koncu ni izšla. Mi danes nimamo neke tretje politične opcije, neke sredine. Ali si naš ali si njihov in to je vse.

Poglejte! Ljubljana je polna brezdomcev. Pa naj bi bilo delo vrednota, delavcev pa ni. Socialna pomoč se deli lenuhom in delomrznežem, tisti kateri so res v stiski se včasih niti ne upajo prositi zanjo, jim je nerodno.

Občanka Maribora pri 49-tih letih, brez dneva delovne dobe, po izobrazbi univ. dipl. socialna delavka prodaja podedovano premoženje v vrednosti preko 400.000 € (evidentno!) ker kupuje hišo. Je prejemnica socialne pomoči. Pove, da za enega jurja evrov na mesec pač ne bo delala (nima strokovnega izpita).

Občanka Ljubljane, gimnazijska maturantka je prejemnica socialne pomoči. Pove, da za 800 evrov na mesec ne bo delala.

Javno vas vprašam kdo je tu nor?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine