21.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

(Pismo bralca) Majhen korak za televiziji – velik korak za Slovenijo

Piše: Jožef Praprotnik

Z velikim pompom sta napovedali neizprosen boj z virusom  televizijski hiši  nacionalka in pop tv s svojo prvo skupno oddajo »Skupaj naprej !«, a je izpadlo kot pravi rek Tresla se je gora, rodila se miš. Ja, zdaj ko teče voda v grlo bolnišnicam, ne toliko zaradi postelj, kot zaradi pomanjkanja kadrov in ko se bližamo kolapsu na urgentni stopnji zdravljenja, sta televiziji – upajoč, da izpadeta kot medijski rešiteljici – obrnili karto. Če sta še 14 dni nazaj poročali o protestih proti vladi z naklonjenostjo, so zdaj proteste uporabili zgolj za špico za napoved oddaje in še to le uporabo vodnega topa nad demonstranti. Toda, kdor je pričakoval, da bo dvourna oddaja – gleda na termin oddajanja in njuno popularnost –  obrnila trend cepljenja – cepimo se v glavnem starejši s tretjim poživitvenim odmerkom – se je krepko uštel. Oddaja naj bi torej spodbudila ljudi k preudarnem obnašanju, k cepljenju in upoštevanju ukrepov PCT, ki so v drugih državah nekaj običajnega. A nič od tega se ni zgodilo in če ne bi v oddaji nastopil znani epidemiolog Mario Fafangel, bi bilo to le dve uri mlatenja slame. Prazne.

Spodletelo jim je že pri izbiri sogovornikov. Kakšno vlogo naj bi  imel v oddaji nogometni funkcionar Aleksander Čeferin, četudi predsednik evropske nogometne zveze in odvetnik, razen, da je bil za številko, najbrž ne ve nihče. Bosa je bila že tista njegova, da je menda njegova zveza tako imenitno funkcionirala in se upirala virusu, da je zbolelo le pet nogometašev. Mimogrede je pa pozabil povedati, da je žogobrcarjem ta igra donosen poklic, saj v 20 letih igre z žogo zaslužijo za vse življenje in še čez in jim za cepljenje ni bila potrebna posebna komunikacija, kot je za slovenske protestnike, opozicijo in večino medijev. Tudi nekdanjo vodjo protokola Ksenjo Benedetti so imeli v oddaji bolj za okras in za dve tri kritične pripombe o delu te vlade, češ, da je bilo včasih drugače. A takrat ni bilo korone. Poživitev oddaje naj bi pomenila prisotnost  ekonomista dr. Mojmira Mraka, ki naj bi končno spregovoril v značilnem tonu obeh televizij, ko gre za delovanje sedanje vlade. Kritično, ker se preveč zadolžujemo. Popestritev oddaje je bil nastop antropologa Dana Podjeda, ki je povedal nekaj bolj osebnih zgodbic, ki ne morejo vplivati na hitrejše širjenje virusa. Zavreti ga pa tudi ne morejo. Skratka antropolog ni bil škodljiv, kot tudi filozofinja ne.

Konkurenčni (konkurirata si pri pljuvanju po sedanji vladi) televizijski hiši sta torej skorajda neškodljivo izpeljali prvi tako rekoč eksperimentalni medijski dogodek, pravcati spektakel. Zakaj skorajda neškodljivo ? Ker je bil čas gledanje, proč vržen čas. Več sreče prihodnjič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine