13.1 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

(PISMO BRALCA) Cene padajo – v nebo, korupcija tudi

Piše: Peter Bogataj

O prvem je pred dnevi predaval elektro mojster. Ker že od začetka nove politične kariere ni preveč verodostojen, sem preveril v trgovini z živili. Pokazalo se je, da so osnovna živila lahko dražja tudi 30, 40 ali več odstotkov. Statistiki so izračunali, da so cene že nekaj mesecev višje za 20 odstotkov. Verjetno več mesecev niso šli v trgovino, saj so cenejša samo ali večinoma živila pred iztekom roka veljavnosti. Seveda pa to milijonarjev v vladi ali okoli nje ne zanima bogve kako.

Drugače je z več kot 350.000 državljani, ki životarijo pod pragom revščine. Moderno se temu reče tveganje za prag revščine, kar zveni bolj učeno. Učeno je tudi naslavljanje problemov, samo ne vem, komu jih vlada naslavlja. Imamo rekordno število ministrstev, eno na 100.000 prebivalcev, pa od njih nobenega haska. Si predstavljate, koliko bi jih po tem modelu imeli v državah s 5 ali 10 mio prebivalcev.

Po mojem tudi vlade, ki bi to predlagala, tam ne bi imeli več.

Konec leta sem bil po nekaj letih v zdravstvenem domu. Prisluhnil sem takšnim in drugačnim pogovorom. Od tega, da človek v svojem življenju v vrstah preživi 7 let, pri nas je doba za nekaj let daljša, do tistega, da sedaj čakalnih dob ne štejemo v mesecih, ampak v mandatih. Iz tega sledi, da je dobrodošel vsak čim krajši mandat.

Neka mednarodna agencija, ki spremlja korupcijo po posameznih državah, je ugotovila, da smo v Sloveniji zavidljivo napredovali. Od nekaj čez 40 na 57, to je toliko, kot so se popravile cene živilskih izdelkov. Ostaja pa vprašanje, ali so pri tem porastu upoštevani indici prodajne firme Gen-I. Če niso bili, bo odstotek porasta še višji.

Nasloviti bi bilo treba še mnoge resnične probleme, pa o tem odloča t. i. velika koalicija. Mediacijsko druženje več kot 100 udeležencev ob solidni postrežbi lahko traja tudi ves dan. In okolje je v protokolarnem objektu res prijetno in morda tudi koristno. Na vidiku je novo sestankovanje in kot običajno bomo dobili kakšno novo časovnico pa kakšno analizo ali kaj podobnega in nekaj megle.

To me spominja na nek podoben primer. Kmet je v mlin prinesel vrečo žita. Že pred vrati ga je ustavila pomočnica in povedala, da ne bo nič. Mlinar je namreč odšel v politiko in zdaj tam melje v prazno, denarja je pa veliko več.

Zraven bi lahko pripomnili, da tujce greje naša poceni elektrika, nas pa cene na položnicah. V tem je dobro samo to, da je nastopila koledarska pomlad in se bomo lahko ukvarjali z rekreativnim nabiranjem regrata. To bo tudi v skladu z veganskim forumom za peko palačink. Ostaja samo vprašanje, kaj bo s kurami.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine