16.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Pikalo bo odredil revizijo poslovanja Univerze na Primorskem

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo bo odredil uvedbo nadzora nad poslovanjem Univerze na Primorskem (UP), saj naj bi ta velik del sredstev namenila za poplačilo izgubljenih pravnih postopkov, pri čemer bi bilo mogoče sklepati, da za to porablja sredstva za izvajanje študijske dejavnosti. Na UP so pojasnili, da revizor ni ugotovil nepravilnosti.

Po nekaterih dostopnih podatkih naj bi UP velik del sredstev domnevno namenjala za poplačilo odvetniških storitev in obveznosti, ki so nastale kot posledica pravnomočnih sodb, ki jih je univerza izgubila, so na ministrstvu danes navedli v objavi na svoji spletni strani.

“Ker lastnih sredstev za plačilo tovrstnih obveznosti univerza nima, bi bilo mogoče sklepati, da v te namene porablja sredstva, ki jih iz državnega proračuna prejme za izvajanje študijske dejavnosti,” so zapisali. Ker to ni dopustno, so dodali, bo minister Pikalo odredil uvedbo nadzora nad poslovanjem univerze, in sicer v obliki notranje revizije z zunanjim izvajalcem, v skladu z veljavnimi predpisi.

Ob tem so na ministrstvu opozorili, da avtonomija univerze ne velja v delu, ko gre za spoštovanje zakonodaje. Tako tudi za univerze velja zakon o računovodstvu, vodstvo univerze pa je dolžno spremljati poslovanje na način, da se poslovanje javne službe loči od poslovanja tržne dejavnosti. Z drugimi besedami, “ne obstaja pravna podlaga, ki bi v imenu avtonomije univerzo izločila iz spoštovanja predpisov s področja računovodstva in davkov”.

Univerza bi morala po prepričanju ministrstva svoje računovodske evidence voditi na način, da je iz njih jasno razvidno, koliko proračunskih sredstev in za katere namene jih je prejela ter za katere namene so bila ta sredstva dejansko porabljena.

Ob tem se na ministrstvu zavedajo potrebe po krepitvi sprotnega nadzora prejetih zahtevkov za izplačila s strani univerz in sproti zahtevati dokazila o porabi teh sredstev. Zato so napovedali pripravo natančnih smernic o tem, kaj vse bi morali vsebovati omenjeni zahtevki in katera dokazila jim morajo biti priložena.

Na primorski univerzi so za STA pojasnili, da je revizijo o tem že opravil pooblaščeni državni revizor, ki ni ugotovil nobenih nepravilnosti.

Že pred dnevi je Dnevnik poročal, da je UP državi vrnila skoraj 700.000 evrov za nenamensko porabljeni denar pri gradnji kampusov Livada in Sonce, pri čemer je časnik omenil sume ministrstva, da je univerza za poplačilo porabila sredstva za izvajanje študijske dejavnosti. Na UP so že tedaj tovrstna namigovanja zavrnili. Kot so navedli, so bili v konkretnem primeru pri pridobivanju evropskih sredstev uspešnejši od prvotno načrtovanega in so zato lahko v letu 2015 na investiciji ustvarili rezervacije proračunskih sredstev v višini omenjenega zneska.

Zadnje novice

Nove prometne nesreče

Sorodne vsebine