25 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Petorček načeloma dorekel kadrovski razrez bodoče vlade po strankah

Mandatar Marjan Šarec je po današnjem srečanju s predsedniki strank bodoče vladne koalicije potrdil, da so načeloma dorekli kadrovski razrez bodoče vlade, torej kateri stranki pripade vodenje katerega ministrstva. Razreza še ni razkril, češ da ga morajo po strankah še formalno potrditi, poroča STA.

LMŠ naj bi po neuradnih informacijah pripadla ministrstvo za zdravje, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za finance. SMC bi pripadlo ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Pravosodno, šolsko in kulturno ministrstvo naj bi dobila SD. Obrambnega in kmetijskega ministra bi po neuradnih informacijah prispeval DeSUS, SAB pa ministra za infrastrukturo, kohezijo in Slovence v zamejstvu.

Imen ministrov partnerji uradno še niso razkrili, je pa že dlje časa jasno, da bodo v vladi predsedniki vseh petih koalicijskih strank z izjemo predsednika SD Dejana Židana, ki so ga sklenili predlagati za predsednika DZ. Predsednik SMC Miro Cerar naj bi bil novi zunanji minister, predsednik DeSUS Karl Erjavec naj bi vodil ministrstvo za obrambo, na čelu infrastrukturnega ministrstva pa naj bi bila predsednica SAB Alenka Bratušek.

Po neuradnih informacijah STA se je Šarec danes sestal z aktualno finančno ministrico Matejo Vraničar Erman, s katero sta govorila o vodenju finančnega ministrstva. Vraničar Ermanova, ki trenutno opravlja tekoče posle, ponudbe zaenkrat ni ne sprejela ne zavrnila. Slišati pa je, da ima nekaj zadržkov glede javnofinančne vzdržnosti koalicijske pogodbe.

Vojmir Urlep, ki se ga je največkrat omenjalo kot novega finančnega ministra, pa bo, kot je pred dnevi napovedal Šarec, premierjeva desna roka in bo prevzel vlogo koordinatorja med posameznimi ministrstvi.

Aktualna ministrica za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Andreja Katič, naj bi sedaj prevzela krmilo ministrstva za pravosodje, nekdanji šolski minister Jernej Pikalo pa naj bi ponovno bdel nad izobraževalnim resorjem. Novi kulturni minister pa naj bi bil po neuradnih informacijah direktor ljubljanskega konservatorija za balet in glasbo Dejan Prešiček.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine