16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Peripetije na komisiji Jelke Godec: Milojka Kolar Celarc (spet) stisnila rep med noge, Šabeder se je sprenevedal, Möderndorfer pa se mora izločiti zaradi konflikta interesov

Preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom je danes nadaljevala s svojim delom. Kot priča bi tokrat morala nastopiti ministrica za zdravje v Cerarjevi vladi Milojka Kolar Celar, ki s je v preteklosti že večkrat izmikala, potem ko je tokrat potrdila udeležbo, pa je na koncu spet nenadoma zbolela in se opravičila. Med drugim je predsednica komisije in poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec naslovila dopis na predsednika Državnega zbora dr. Dejana Židana za izločitev nadomestnega člana komisije Janija Möderndorferja zaradi njegovega navzkrižja interesov, saj je bil v tistem času nadzornik v UKC Ljubljana. Godčeva je v dopisu izrazila tudi obžalovanje, da  poslanec Möderndorfer na to dejstvo Državnega zbora ni opozoril že v fazi pred imenovanjem preiskovalne komisije.

 

Edina priča, ki je danes nastopila pred komisijo je bil aktualni minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je bil generalni direktor UKC Ljubljana od začetka leta 2018 do konca marca 2019. Svojo odgovornost, tako objektivno kot subjektivno, za dokončen propad programa v UKC Ljubljana, je Šabeder zavrnil, češ da so se problemi vlekli celo desetletje, odpovedi kirurgov pa da so ga že pričakali na mizi, ko je prišel v klinični center. “Verjetno sem edini, ki je stvari res začel reševati,” se je zagovarjal in našteval imena kirurgov, ki jih je kasneje pripeljal v UKC Ljubljana.

Zaradi neprestanega zamikanja časovnice je bilo po besedah Šabedra vzdušje v UKC Ljubljana, v katerem naj bi deloval NIOSB, vse bolj napeto, zahtev NIOSB do kliničnega centra pa je bilo po njegovem mnenju nemogoče realizirati. Svoje odgovornosti za nedelovanje inštituta prav tako ni priznal, temveč je zelo jasno s prstom pokazal na ustanovitelje inštituta, torej nekdanjo vlado.

Šabeder je med drugim tudi precej zanimivo komentiral dejanje tedanje strokovne direktorice UKC Ljubljana Jadranke Buturović Ponikvar, ki je kljub prvotnemu sklepu tedanje vlade, ki je naložila sodelovanje inštituta in UKC Ljubljana, podpisala sklep, s katerim je naloženo sodelovanje prekinila. Buturović Ponikvarjeva je sklep napisala sama (zapisnika celotne seje sploh ni) in kar na roko, čeprav navadno zapisnike sestankov piše tajnica. “Verjetno je bila tajnica na dopustu,” se je sprenevedal Šabeder.

Jani Möderndorfer  bi se lahko politično higienično sam izločil iz komisije
Iz vse pregledane dokumentacije izhaja, da je bil Jani Möderndorfer več let (vsaj 2009, 2010 in 2011) eden izmed 11 članov Sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Tretji člen Zakona o parlamentarni preiskavi določa, da v preiskovalni komisiji ne sme sodelovati poslanec “če je bil sam odgovorna oseba v organu ali pravni osebi, katere dejavnost se preiskuje, v času, na katerega se nanaša preiskava”. Svet UKC Ljubljana je po 29. členu Zakona o zavodih organ upravljanja, kar je navedeno tudi v priloženih letnih poročilih UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana je sicer pravna oseba, katere dejavnost preiskovalna komisija preiskuje, kar nedvoumno izhaja iz samega predmeta parlamentarne preiskave, ki je bil določen z aktom o odreditvi parlamentarne preiskave. V omenjenem aktu je tudi navedeno, da preiskovalna komisija preiskuje obdobje od 1. januarja 2007 do datuma odreditve parlamentarne preiskave, kar pomeni, da obdobje, ko je bil namestnik članice preiskovalne komisije Jani Möderndorfer član Sveta UKC Ljubljana, to je v letih 2009, 2010, 2011, sodi v čas, na katerega se preiskava nanaša.

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine