12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Panika pred koalicijskim vrhom? Vlada išče manjkajočih dvesto milijonov za drugi tir, potem ko se je iz projekta umaknila Madžarska

Koalicijski partnerji so pred današnjim širšim posvetom o proračunu in pogajanjih z javnim sektorjem izpostavili že znane zahteve. V DeSUS in SAB poudarjajo izboljšanje položaja upokojencev, v SD zdravstvo. Medtem pa prvak SMC Miro Cerar pričakuje odgovor, kje bodo našli 200 milijonov evrov, ki bi jih za gradnjo drugega tira prispevala Madžarska, poroča STA.

 

“To vprašanje nameravam danes z vso resnostjo sprožiti na vrhu koalicije,” je o manjkajočih 200 milijonih evrov dejal Cerar. Dodal je, da je bila finančna konstrukcija za drugi tir zaprta, obetalo je, da bo projekt mogoče izpeljati varno in brez neprijetnih presenečenj.

Da bo zdaj morala Slovenija najti še 200 milijonov evrov za gradnjo drugega tira, ki bi jih sicer prispevala Madžarska, je za SMC resno vprašanje. “Postavili ga bomo vsem tistim, ki so bili proti temu strateškemu sodelovanju, ki očitno želijo, da Slovenija ostane zaprta, da s sosedi ne sodeluje,” je bil kritičen nekdanji premier.

Predsedniki koalicijskih strank, vodje poslanskih skupin ter generalni sekretarji na današnjem posvetu na vladi sicer razpravljajo o noveli zakona o izvrševanju proračuna, rebalansu proračuna ter pogajanjih s sindikati javnega sektorja.

Finančni minister Andrej Bertoncelj je ob prihodu na koalicijski vrh povedal, da prihajajo s predlogi ter da pričakuje konstruktiven pogovor.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović pričakuje iskren pogovor, da se bodo znali ne le poslušati, ampak tudi slišati in razumeti ter da bodo zaprli odprta vprašanja predvsem pri zakonu o izvrševanju proračuna. Spomnil je, da morajo nekaj doreči še pri pokojninah. “Verjamem, da bomo naredili prvi korak k temu, da bomo do konca leta lahko sprejeli zakon o izvrševanju proračuna in potem rebalans proračuna,” je dejal.

Prvak SD Dejan Židan od današnjega vrha pričakuje dogovor. “SD ne bo izsiljeval, imamo pa koalicijski sporazum, ki ga je nemogoče uresničiti v enem letu. Na razpolago imamo štiri leta in tako se bomo tudi obnašali,” je dejal in zatrdil, da se ne bodo pogajali preko medijev. “Nobenega razloga tudi ni, da se obnašamo, kot da so čez tri mesece volitve,” je prepričan.

Židan je kot prioriteto izpostavil zdravstvo. “Ne smemo dovoliti, da se ljudem, ki so v resnici zelo bolni in čakajo predolgo, možnost preživetja zmanjšuje,” je posvaril Židan in dodal, da je to glavna prioriteta v prihodnjem letu.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je povedala, da ta trenutek na mizi ni številk, koliko denarja bodo namenili posamezni skupini v prihodnjem letu. Na mizi imajo zakon o izvrševanju proračuna, v katerem je zapisanih nekaj konkretnih zadev, dokončna priprava finančnih načrtov pa bo terjala še nekaj časa. V SAB sicer ne bodo odstopali od izboljšanja statusa upokojencev. Proračun in rebalans sta vedno najpomembnejša akta vsake vlade, je pa odgovornost finančnega ministra in premierja v tem delu največja, je poudarila Bratuškova.

Tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je poudaril, da v stranki ne bodo odstopali od izboljšanja statusa upokojencev, med drugim v zvezi z letnim dodatkom upokojencev ter usklajevanjem pokojnin. Prvak DeSUS Karl Erjavec je že večkrat poudaril pričakovanje, da temu namenijo približno toliko denarja kot izboljšanju statusa javnih uslužbencev.

Cerar pa je glede proračuna izpostavil dogovor, da ne bodo posegali v status najranljivejših skupin, kot je družina. Posege je namreč predvideval eden od zadnjih osnutkov novele zakona o izvrševanju proračuna, ki je prišel v javnost.

Da se je Madžarska umaknila iz projekta drugi tir Divača-Koper, ni presenetljivo, vsaj glede na besnenje Levice proti tujim vlagateljem ter uspešnim domačim podjetnikom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine