12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Panika ob protestni noti iz Budimpešte: koalicijo in DNS je presunilo, ker Madžari zanikajo, da bi bil Orban fašist

Levo medijsko in politično elito je ta teden zajela panika ob diplomatski noti Madžarske, ker je tednik Mladina njihovega šefa vlade Viktorja Orbana na naslovnici prikazal kot nacista. Zločinca, torej. “Napad na suverenost države.” je v reklami Mladina označila pisanje, ki ga je od veleposlanice dobil zunanji minister Miro Cerar, da naj jim pomagajo. “Nezaslišan izraz oblastnega nadzora in discipliniranja medijev,” je diskreditiranje šefa sosednje države branilo društvo novinarjev.

 

Vladni poslanci so zahtevali celo izredno razpravo odbora za kulturo, kako si iz Madžarske drznejo zanikati, da bi bil njihov premier nacist in pričakovati, da bo naša vlada karkoli storila, če Mladina objavlja takšne. V petek smo potem lahko videli vzgled, kako se na “grdo” pisanje novinarjev odzivajo tukajšnje oblasti. Ker je Bojan Požar o načelnici generalštaba Alenki Ermenc, ki je izginila in ni bila pripravljena pojasniti, kaj je z njo, napisal, da se zdravi na Polju, šefica generalštaba ni odgovorila le z noto. Namesto tega je nad novinarja z ovadbo poslala kriminaliste in tožilce. Represivne organe države. Čeprav je bil očitek manj hud kot bi bil, če bi jo Požar naslikal kot nacistko na vrhu vojske, kar je Orbanu storila Mladina. Oba sta pomembna nosilca oblasti in moči. Ob Ermenčevi naši do Orbana kritični levi mediji zdaj še ne poročajo, da je to državni udar, društvo novinarjev pa ne protestira zaradi nezaslišanega posega vojske v civilno sfero. Kar bi bilo pretiravanje podobne vrste kot so nam ga uprizorili pri paniki ob noti iz Budimpešte.

Nizkotna propaganda kot novinarstvo

Reakcija oblasti Madžarske z noto se mi je osebno zdela precej razumna. Pač so zanikali propagandno podtikanje Mladine in opozorili našo vlado, da je to grdo. V nekdanjem vzhodnem bloku, v katerega je ob Sloveniji sodila tudi Madžarska, je to, če so te v medijih označili za nacista, pomenilo, da si že na poti v gulag ali da nate mečejo zemljo. Tudi v Sloveniji. Da je tradicija še živa, priča reakcija. Ko te levičarski tednik ozmerja, da si fašist, ne smeš niti sporočiti, da se s tem ne strinjaš. Če to storiš, društvo novinarjev to razglasi za napad na svobodo tiska. Kako se diskreditira v teh istih medijih, pa smo pred leti opazovali, ko sta aktivista levice med sejo programskega sveta na naši državni televiziji med protestirajočimi novinarji razvila velik transparent: “Smrt Janšizmu”. To je nadgradnja. Na sporni naslovnici Mladine, zaradi katere je Cerar dobil noto, je bil ob “nacistu” Orbanu seveda upodobljen tudi šef največje opozicijske stranke Janez Janša. Zakaj to opisujem? Ker je pomembno vedeti, da gre za sistematično lažnivo propagando strank, ki vladajo tej državi in to s pomočjo medijev, ki jih te stranke obvladujejo in ki to ceneno politično propaganda razglašajo za vrhunec neodvisnega novinarstva. Tega, da Mladina Janšo propagandno riše kot fašista, smo v tej državi celo že tako vajeni, da se nihče več ne zmeni za to. Nadgradnja je, ko za najnizkotnejšo propagando uporabijo posnetke otrok Branka Grimsa pri maši. Kdo so lastniki, ki določajo to uredniško politiko, je pokazala preiskovalna komisija v državnem zboru, ki je ugotovila, da denar k lastnikom Mladine teče iz preplačanih žilnih opornic. Iz državnega zdravstva torej. Iz src ljudi. Vlada je zaradi tega pravi naslov za Orbanov protest. Miro Cerar, ki so mu protestno noto poslali Madžari, še prav posebej. In razumemo tudi, da vladajoči nič ne morejo, ker je svoboda tega njihovega propagandnega tiska pri nas popolna.

Članek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine