6 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Pahorjeva izbranka Katja Šugman Stubbs, ki je javno zagovarjala primer Patria, danes začenja mandat ustavne sodnice

Katja Šugman Stubbs danes na ustavnem sodišču začenja devetletni mandat ustavne sodnice, ustavni sodnik Rajko Knez pa dveletni mandat predsednika vrhovnega sodišča. Oba bosta na svojih mestih nadomestila dozdajšnjo ustavno sodnico in predsednico ustavnega sodišča Jadranko Sovdat, ki ji je mandat potekel v torek.

 

Šugman Stubbsovo je predsednik republike Borut Pahor na mesto ustavne sodnice predlagal na predlog vladne koalicije, DZ pa jo je imenoval konec novembra s 50 glasovi za in 31 proti. Poleg strank vladne koalicije ji je podporo na tajnem glasovanju napovedala še Levica.

Prihaja s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je predavala kazensko pravo, od leta 2016 je bila tudi predstojnica katedre za kazensko pravo na omenjeni fakulteti. Predavala in raziskovala je na več tujih univerzah in bila članica Državnotožilskega sveta.

Ko se je sredi novembra predstavila javnosti, je povedala, da jo pri njenem delu vodijo predvsem vrednote humanosti, pravičnosti, solidarnosti, skrbi za izključene in spoštovanje različnosti, poroča STA. No, dejstvo pa je, da je prav ona zagovarjala obtožbo in obsodbo v primeru Patria, ki je kasneje padla na ustavnem sodišču.

Pomenljivo pa je tudi, da jo je Pahor vseeno predlagal, ni pa predlagal denimo Verice Trstenjak, sicer slovenske profesorice prava z mednarodnim ugledom, saj predava tudi na Dunaju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine