2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Pahor za guvernerja Banke Slovenije predlaga Boštjana Vasleta

Predsednik republike Borut Pahor je danes predsedniku DZ Dejanu Židanu posredoval pismo, v katerem za mesto guvernerja Banke Slovenije predlaga sedanjega v. d. direktorja Umarja Boštjana Vasleta. Pahor ocenjuje, da Vasle izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije.

Kot so danes sporočili iz njegovega urada, je Pahor po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin DZ ugotovil, da uživa Vasle potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev. Javna predstavitev kandidata za guvernerja Banke Slovenije Vasleta bo v četrtek dopoldne.

Pahor na osnovi pogovora z vodji poslanskih skupin in predsednikom DZ pričakuje, da bi lahko bilo odločanje o kandidatu za guvernerja že na redni decembrski seji DZ. Tako bi po skoraj tri četrt leta Banka Slovenije dobila novega guvernerja ter bi lahko nemoteno in uspešno delovala, je poudaril.

DZ o posameznem kandidatu glasuje najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, izvoljen pa je, če zanj glasuje večina, torej 46 poslancev.

Na razpis za mesto guvernerja se je prijavilo pet kandidatov, poleg Vasleta še ekonomista Jože Damijan in Igor Masten ter Eva Lorenčič iz Evropske centralne banke in nekdanji prvi mož Kapitalske družbe Tomaž Toplak.

Vasle bo Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) vodil še do srede, ko mu kot v. d. direktorja Umarja poteče mandat. Vlada je v četrtek za v. d. direktorice Umarja imenovala njegovo namestnico Majo Bednaš.

Vasle je na čelu Umarja od decembra 2007. Prej je na uradu vodil sektor za makroekonomske analize in ekonomsko politiko, pred tem pa je bil zaposlen na ministrstvu za finance. Leta 1994 je diplomiral na ljubljanski ekonomski fakulteti, izobraževanje pa je nadaljeval na Central European University v Budimpešti, kjer je leta 1997 magistriral s področja denarne politike.

Kot je po Pahorjevi odločitvi sporočil Vasle, je “zelo počaščen in zadovoljen”. Na podlagi presoje predsednika in odzivov, ki jih je v minulih dneh dobil tekom pogovorov s poslanskimi skupinami, tudi sam pričakuje, da bo njegova kandidatura deležna podpore na glasovanju v DZ.

“V skladu z utečeno prakso bom razloge za svojo kandidaturo ter moja stališča glede vodenja in dela Banke Slovenije podrobno pojasnil na javni predstavitvi v predsedniški palači, ki je predvidena v prihodnjem tednu. Takrat bom imel tudi priložnost, da odgovorim na vprašanja,” je zapisal Vasle.

Banka Slovenije je brez guvernerja od konca aprila, ko je na drugo delovno mesto odšel Boštjan Jazbec. V vmesnem času jo vodi Primož Dolenc, ki mu v prvem izbornem krogu za mesto guvernerja ni uspelo dobiti potrebnih 46 glasov podpore poslancev.

Če bo Vasle v DZ dobil podporo, bo postal peti guverner slovenske centralne banke. Pred njim so to funkcijo opravljali France Arhar, Mitja Gaspari, Marko Kranjec in Boštjan Jazbec.

Zadnje novice

Sorodne vsebine