10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Pahor vztraja pri arbitraži: Spor o meji med Slovenijo in Hrvaško je rešen

Predsednik republike Borut Pahor je v današnji izjavi poudaril, da je z razsodbo arbitražnega sodišča, ki je določilo potek meje med Slovenijo in Hrvaško, spor glede tega vprašanja dokončno rešen. Na današnji dan pred letom dni je namreč arbitražno sodišče objavilo razsodbo.

Čeprav Hrvaška razsodbe ne spoštuje, to dejstva, da je spor rešen, ne spreminja. Zaradi hrvaškega zavračanja razsodbe ostaja nerešeno zgolj vprašanje njene uveljavitve, je poudaril predsednik.

Prepričan je, da bo prej ali slej meja med sosednjima državama uveljavljena skladno z odločitvijo sodišča.

Arbitražno sodišče je odločilo na osnovi meddržavnega sporazuma, ki sta ga sklenili vladi obeh držav, ratificirala oba parlamenta, v Sloveniji pa je o njem odločalo tudi ljudstvo na referendumu.

Tako sta sosednji državi, Slovenija in Hrvaška, po mirni poti in zavezujoče dokončno rešili mejni spor. Zdaj je njuna naloga, da ga po mirni poti tudi uveljavita, je poudaril.

Slovenija ima po razsodbi arbitražnega sodišča pred enim letom dokončno določene meje z vsemi štirimi sosednjimi državami, je v izjavi še zapisal predsednik, kot so sporočili iz njegovega urada.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine