10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Pahor s predstavniki nekaterih strank danes v nov krog posvetovanj o mandatarju

Predsednik republike Borut Pahor bo danes opravil še drugi krog posvetovanj o izboru kandidata za mandatarja. Od vodij poslanskih skupin LMŠ, SD, SMC, NSi in Levice bo poskušal izvedeti, ali kateri od potencialnih mandatarskih kandidatov v DZ uživa zadostno podporo za izvolitev. Nadaljevali se bodo tudi pogovori šestih strank o koalicijski pogodbi.

Prvi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin je predsednik republike opravil v ponedeljek in torek, a od njih ni dobil jasnega stališča, kdo od potencialnih kandidatov za mandatarja bi lahko na glasovanju v DZ dobil zadostno podporo. Ne predsednik SDS Janez Janša ne predsednik LMŠ Marjan Šarec namreč nimata zagotovljenih potrebnih 46 poslanskih glasov za izvolitev za predsednika vlade.

Na pobudo predsednika DZ Mateja Tonina in na prošnjo vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića se je tako Pahor odločil, da pred svojo odločitvijo danes opravi še en krog posvetovanj. Tokrat je na posvetovanja povabil le vodje poslanskih skupin LMŠ, SD, SMC, NSi in Levice.

A tudi danes ne kaže, da bi od njih lahko dobil jasnejša stališča. Šarec je namreč po četrtkovih usklajevanjih šesterice strank, ki se pogovarjajo o oblikovanju koalicije, pojasnil, da trenutno nima zagotovljenih 46 glasov, da pa se bodo pogovori nadaljevali. Šarec pričakuje, da bo Pahor mandat za sestavo vlade glede na njegove dosedanje izjave podelil predsedniku SDS Janši.

Pahor je sicer že napovedal, da bo, če se bo izkazalo, da jasnega stališča vodij poslanskih skupin tudi danes ne bo, kot kandidata za predsednika vlade predlagal relativnega zmagovalca volitev, predsednika SDS Janšo.

Temu naj bi podporo zagotovili v NSi, a zgolj s šestimi poslanci. Njihova poslanka Ljudmila Novak je namreč napovedala, da Janša na njeno podporo ne more računati, so potrdili v NSi.

Pahor je sicer napovedal še, da se bo pred posredovanjem predloga prepričal, da kandidat ne bo umaknil soglasja, kar se je tudi omenjalo kot možnost, pravna mnenja o tem, ali mora v prvem krogu iskanja mandatarja priti do glasovanja v DZ ali ne, pa so različna.

Svoje odločitve Pahor danes še ne bo sporočil, predvidoma bo ta znana v začetku prihodnjega tedna. Za vložitev predloga za izvolitev mandatarja ima sicer Pahor čas do 22. julija.

Na nadaljevanju pogovorov šestih strank o koaliciji pod vodstvom LMŠ bosta svoje predloge podali še SAB in DeSUS. Šarec računa, da bodo zaključili vsebinske pogovore, prihodnji teden pa prešli na kadrovski razrez.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine