6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Pahor obvestil vodje poslanskih skupin o prijavljenih kandidatih za Sodišče EU

Predsednik republike Borut Pahor je v četrtek vodje poslanskih skupin obvestil o prijavljenih kandidatih in kandidatkah za prosto mesto sodnika ali sodnice na Sodišču EU v Luxembourgu. Za položaj se poteguje sedem kandidatov in kandidatk.

Na razpis ministrstva za pravosodje, ki je bil objavljen 26. junija, so se prijavili Maja Brkan, Anže Erbežnik, Marko Ilešič, Miro Prek, Ana Stanič, Verica Trstenjak in Jure Vidmar.

Predsednik republike je v skladu z zakonom za mnenje o prijavljenih kandidatih zaprosil Sodni svet in vlado. Mnenje vlade je prejel 19. novembra, mnenje sodnega sveta pa 6. novembra, s čimer so bili izpolnjeni pogoji, da lahko nadaljuje s postopkom, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor se bo zdaj o prijavljenih kandidatih in kandidatkah posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti. Posvetovanja načrtuje v drugem tednu decembra, so še sporočili iz predsedniške palače.

Slovenijo na Sodišču EU že šestnajst let zastopa Marko Ilešič, ki se je prijavil tudi na tokratni razpis. Sodni svet ga je med sedmimi prijavljenimi kandidati soglasno ocenil kot najboljšega. Vlada je po drugi strani dala pozitivno mnenje h kandidaturama Anžeta Erbežnika in Verice Trstenjak.

Zadnje novice

Sorodne vsebine