16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Pahor objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha človekovih pravic

Predsednik republike Borut Pahor je v uradnem listu objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha človekovih pravic v novem mandatu. Predloge možnih kandidatov je treba poslati najkasneje do 15. oktobra na naslov predsednikovega urada na Erjavčevi 17 v Ljubljani, so sporočili s Pahorjevega urada.

Predlogi možnih kandidatov za varuha morajo biti obrazloženi, posebej morajo biti priloženi pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, in dokazila o izpolnjevanju pogojev. Za varuha je lahko izvoljen le slovenski državljan, poroča STA.

Po tem, ko bo predsednik sprejel odločitev o izboru kandidata oz. kandidatov za varuha in pred glasovanjem v DZ, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata oz. kandidatov.

Aktualni varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer mandat poteče 23. februarja 2019. Postopek za izvolitev novega varuha pa se mora glede na zakon o varuhu začeti najpozneje šest mesecev pred potekom mandatne dobe prejšnjega varuha, so še zapisali v uradu predsednika republike.

Nussdorferjeva se na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov ne bo odzvala, v tem času pa tudi ne bo podala soglasja k morebitnemu predlogu, so sredi julija sporočili pri varuhu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine