10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Pahor namerava za mandatarja predlagati Janšo, a se bo z njim o tem še posvetoval

Predsednik republike Borut Pahor po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin ugotavlja, da nihče od morebitnih mandatarskih kandidatov ne uživa zadostne podpore za izvolitev. Zato namerava kot kandidata predlagati predsednika SDS Janeza Janšo, a se bo z njim o tej možnosti prihodnji teden še posvetoval.

Pahor je že napovedal, da bo v primeru, če nihče od potencialnih kandidatov ne bo užival zadostne podpore, za premiersko funkcijo predlagal predsednika stranke, ki je na nedavnih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev.

A se bo v drugi polovici prihodnjega tedna z Janšo še sestal in se posvetoval o možnosti, da ga predlaga za predsednika vlade.

Že v prvi polovici prihodnjega tedna pa se bo na uradnem srečanju sestal s predsednikom državnega zbora Matejem Toninom.

Predsednik republike namreč po prvem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin v začetku tedna od njih ni dobil jasnega stališča, kdo od potencialnih kandidatov za mandatarja bi lahko na glasovanju v DZ dobil zadostno podporo. Na pobudo predsednika DZ Mateja Tonina in na prošnjo vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića se je odločil, da razpoloženje v strankah pred svojo odločitvijo o mandatarskem kandidatu preveri še danes.

V Vili Podrožnik je danes tako gostil vodje poslanskih skupin LMŠ, SD, SMC, NSi in Levice. Da kot kandidata za mandatarja podpirajo Šarca, so predsedniku republike danes sporočili predstavniki SD, SMC in LMŠ, v Levici pa ne vidijo možnosti, da bi prvaku LMŠ namenili podporo. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa po posvetu ni dal izjave za medije. Naj bi pa šest poslancev NSi kot kandidata za mandatarja podprlo predsednika SDS Janeza Janšo, ne pa tudi poslanka NSi Ljudmila Novak.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine