12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Pahor na spominski slovesnosti v Kočevskem Rogu podprl Pričevalce in Študijski center za narodno spravo

Slavnostni govornik letošnje spominske slovesnosti v Kočevskem Rogu, Renato Podbersič iz Študijskega centra za narodno spravo, je v svojem nagovoru spomnil, da se danes kapitalski in ideološki nasledniki morilcev še vedno bojijo tistih nekaj skromnih glasov, ki prihajajo z “druge strani”.  Ob 10. obletnici delovanja Študijskega centra za narodno spravo je zato spomnil tudi na pozive k ukinitvi študijskega centra ter na peticijo za prepoved oddaje Pričevalci, kar je v demokratični družbi povsem nedopustno. Za Nova24TV je odnos do resnice in poskuse ukinitve študijskega centra in Pričevalcev komentiral predsednik države Borut Pahor.

“Sprava ni kompromis med resnico in tistim, ki jo zanika. Vedno sem menil, da je mogoče resnico dolgoročno trdno utemeljiti samo na resnici, ki jo iščemo. Ni nujno, da se nam izkaže hitro, zlahka. Vendar moramo mestoma mučno, a vztrajno po tej poti. Pri tem moramo paziti eden na drugega. Sprva vsakdo starta z nekim predsodkom o tem, kaj je res in kaj se je res zgodilo, in v to tudi trdno verjame. Na tej poti odkrivanja, kaj je bilo res in kaj ne, se moramo spoštovati in si pomagati, pri čemer vedno pravim, da imajo ljudje, ki so neposredno doživeli grozote med vojno in po njej, neko posebno pravico, da ostanejo pri svojem življenjskem vtisu in izkušnji. Mi pa, ki nam je bilo privarčevano to tragično dogajanje med vojno in neposredno po njej, pa se mi zdi, da smo dolžni storiti nekoliko več, da se dokopljemo do tistega, kar bi smelo veljati tudi za naše otroke in njihove otroke za resnico, nekaj, kar je utemeljeno na dokazih, prepričljivih, neovrgljivih dejstvih. Mislim, da imamo to dolžnost, da to storimo, ker nas bo to obvarovalo pred zgodovinskimi zmotami v prihodnosti. Slovenci smo bili v svoji zgodovini razklani, in to se je  končalo tragično in še danes celimo te rane. Smo pa pokazali enotnost v času osamosvajanja in še danes lahko uživamo svobodo in demokracijo in našo evropsko vpetost. Zdi se torej, da imamo iz svoje lastne zgodovine obe izkušnji, izkušnjo razklanosti, ki nas opominja, in izkušnjo enotnosti, ki nas navdihuje,” je povedal Borut Pahor.

POVEZAVA DO VIDEA

Na ponovno vprašanje, ali se bo kot predsednik RS ob napadih zveze borcev zavzel za Možinove Pričevalce in študijski center, je Borut Pahor odgovoril: “Jaz se spomnim, da je bilo že v času, ko sem vodil vlado, nekaj mnenj, da mogoče študijskega centra ne potrebujemo. Takrat in danes sem drugačnega mnenja. Morda so tudi kritični pomisleki glede njegovega dela in prav je tako, prav je, da so in morajo biti, tako kot do vseh drugih institucij, ampak študijski center naj ostane. Takrat sem se zanj zavzel in danes se. Morda se v oddaji Pričevalci komu kakšna izjava tistih, ki jih dr. Možina sprašuje, zdi sporna, netočna, morda. In ima pravico, da jo ovrže. Ampak oddaja, ki ima drug zorni kot pogleda na isto stvar, naj ostane. Jaz sem trdno prepričan, da je svoboda govora tista prvina demokracije, ki nam omogoča, da se izrazimo. Moramo pa, kot sem rekel prej in zdaj, paziti eden na drugega. Moramo se vzdržati slehernih izjav, ki bi se lahko razumele kot žaljive ali kot nedopustno omalovažujoče do drugačnega stališča.”

Ali bodo Pahorja v ZZB, ki se bori za ohranitev svojih privilegijev tudi z napadanjem svobode govora, dejansko poslušali, pa bo kmalu jasno.

Franci Donko

Zadnje novice

Sorodne vsebine