12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Pahor in Ader ponovno potrdila odlične odnose med državama

Odnosi med državama so vzorni in odlični, sta danes na novinarski konferenci v Ljubljani ponovno potrdila predsednik republike Borut Pahor in madžarski predsednik Janos Ader, ki je na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji. Oba sta se zavzela za čimprejšnjo izgradnjo drugega tira Koper – Divača.

Pahor se je tudi zavzel, da bi v prihodnosti okrepili gospodarstvo v obeh obmejnih regijah, kjer živita slovenska oziroma madžarska narodna manjšina. Ob tem je predsednik republike ocenil, da je položaj obeh manjšin dober.

Prav z večjimi investicijami madžarske vlade v Porabje v prihodnosti bi po besedah slovenskega predsednika zadržali mlade predstavnike slovenske narodnosti v tem delu Madžarske.

Menil je tudi, de je prav, da obe državi, Slovenija v Porabju in Madžarska v Prekmurju, v skladu z ustavo in zakonodajo pomagata pri razvoju svojih narodnih manjšin.

Slovenija in Madžarska kot dve sosednji in prijateljski državi, članici EU in zveze Nato, lahko ob zaupanju prav s krepitvijo gospodarske prisotnosti v obmejnih regijah pomagata pri razvoju regij na obeh straneh meje ter ustvarjata občutek sožitja in ne nacionalnega tekmovanja ter državi “ne delata nič, kar bi tako nacionalno tekmovanje podpihovala, temveč nasprotno, omogočalo sožitje in medsebojno razumevanje,” je še opozoril Pahor.

Oba predsednika sta izpostavila tudi dobro gospodarsko sodelovanje med državama, ki obeta, da bo blagovna menjava med njima kmalu dosegla dve milijardi evrov. Madžarska je šesta najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije in v zadnjem letu se je gospodarsko sodelovanje med državama povečalo za šest odstotkov.

Blagovna menjava med državama je lani znašala dobrih 1,8 milijarde evrov, od tega je bil slovenski izvoz na Madžarsko vreden dobrih 767 milijonov evrov, uvoz iz Madžarske pa 1,1 milijarde evra, kar pomeni, da ima Slovenija primanjkljaj v vrednosti 304 milijone evrov.

Od januarja do julija letos je bila blagovna menjava vredna 1,2 milijarde evrov. Od tega je bil izvoz na Madžarsko vreden dobrih 500 milijonov evrov, uvoz pa 657 milijonov evrov.

Madžarski predsednik je ob tem danes napovedal, da bo Madžarska na svoji strani do konca prihodnje leta dokončalo cestno povezavo Budimpešta – Ljubljana – Koper. Glede daljnovoda Cirkovce-Pince je dejal, da ga je Madžarska na svoji strani že zgradila, na slovenski strani pa naj bi bil dokončan do leta 2020. Tako kot Pahor je podprl čimprejšnjo izgradnjo drugega tira Koper – Divača in hkrati opozoril, da če ta investicija ne bo uresničena, ima Madžarska na voljo alternativne poti.

Luka Koper je sicer za Madžarsko trenutno najpomembnejše pristanišče, Madžarska pa je za Luko Koper drugi najpomembnejši trg.

Dvostranskih pogovorov med predsednikoma Slovenije in Madžarske z delegacijama se je danes udeležil tudi bivši predsednik vlade in sedanji zunanji minister Miro Cerar, ki je madžarskemu predsedniku po navedbah Pahorja pojasnil, da ima nova slovenska vlada možnost, da ponovno oceni parametre tega projekta in da zaenkrat ni sprejela nobene nove odločitve.

Poleg tega sta Pahor in Ader danes med drugim spregovorila o Pobudi treh morij, ki jo bo prihodnje leto gostila Slovenija, Zahodnem Balkanu, prihodnosti Evropske unije in migracijah.

Ader je ob tem opozoril na nujnost varovanja zunanjih meja EU in se zavzel, da notranje meje EU ostanejo prehodne. Sam zagovarja pomoč izvornim državam migracij ter Turčiji, Jordaniji in Libiji, ki gostijo na milijone beguncev.

Pahor je poudaril, da je evropska ideja okvir miru, varnosti in blaginje za vse narode in države, EU pa je pomembna za nadaljnji razvoj Slovenije, saj “nam to omogoča, da smo bolj varni, bolj razviti in v svetu bolj upoštevani”. V luči evropskih volitev prihodnje leto je slovenski predsednik izrazil upanje, da si kot Evropejec želi, da bodo po volitvah prevladovale tiste politične sile, ki bodo dale tej evropski ideji nov zagon.

Na novinarsko vprašanje o odločitvi Evropskega parlamenta za sprožitev 7. člena proti Madžarski zaradi kršitve temeljnih evropskih vrednot, je madžarski predsednik dejal le, da gre za postopek, ki je šele na začetku, ko bo končan, pa se bo Madžarska ustrezno odzvala.

Madžarska ima po besedah slovenskega predsednika sicer zelo jasno in nedvoumno stališče glede spoštovanja mednarodnih pogodb, tudi arbitražne in sklepa arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Poleg s Pahorjem se bo madžarski predsednik danes srečal še s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom ter položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ter k spominski tabli grofa Lajosa Batthyana na ljubljanskem gradu, kjer bosta predsednika Slovenija in Madžarske tudi odkrila klopco prijateljstva.

Ader bo obisk sklenil v soboto v Posočju. V Ločah bo najprej položil venec na avstro-ogrskem vojaškem pokopališču, ki je posvečen padlim vojakom 30. pehotnega polka avstro-ogrske vojske. Nato bo obiskal spominsko cerkev Svetega Duha na Javorci, ki velja za najlepši spomenik prve svetovne vojne na ozemlju Slovenije. Cerkev so zgradili avstro-ogrski vojaki in ostaja simbol poziva k spravi.

Pahor in Ader bosta v soboto tudi skupaj obiskala Kobariški muzej, vodilni slovenski muzej o soški fronti.

Tokratni obisk Aderja kot madžarskega predsednika je njegov drugi uradni obisk v Sloveniji.

Pahor je bil nazadnje na uradnem obisku na Madžarskem septembra 2015, Ader pa na uradnem obisku v Sloveniji maja 2013.

Zadnje novice

Sorodne vsebine