11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Pahor danes pričakuje odgovor Janše glede mandatarske kandidature

Predsednik republike Borut Pahor danes do 14. ure pričakuje odgovor predsednika SDS Janeza Janše, ali sprejema kandidaturo za mandatarja, ki mu jo je ponudil kot relativnemu zmagovalcu volitev. Kaj bo storil, Janša v javnosti še ni namignil, glede na to da zadostne podpore v DZ nima zagotovljene, pa soglasja h kandidaturi ni pričakovati.

Pahor je Janšo, ki je s svojo SDS na junijskih parlamentarnih volitvah osvojil največ poslanskih mest, prejšnji teden uradno seznanil, da ga je pripravljen predlagati za premierja. Tedaj je Pahor tudi napovedal, da bo kandidaturo, če jo bo Janša sprejel, še istega dne napotil v DZ.

Janša je po pogovoru pri Pahorju predsednikom parlamentarnih strank poslal vabilo na pogovor o sestavi koalicije, a ga je nato večini tudi preklical, saj je čez vikend šesterica strank pod okriljem LMŠ v veliki meri uskladila vsebino koalicijske pogodbe.

Po umiku NSi iz pogajanj z LMŠ se je nato Janša sestal s predstavniki NSi, ločeno pa tudi s SNS. Po srečanju z NSi so iz SDS so sporočili, da “nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo parlamentarne stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014-2018”.

A za zdaj ni znano, da bi bila še katera od preostalih strank pripravljena vstopiti v koalicijo s SDS, zato ni pričakovati, da bi Janša danes podal soglasje h kandidaturi.

Pahor je sicer napovedal, da bo v primeru, če Janša kandidature ne bo sprejel, pred iztekom prvega kroga iskanja mandatarja, kar bo v ponedeljek, preveril, ali je uspelo komu drugemu pridobiti večinsko podporo v DZ, in ga povabil na pogovor. A po umiku NSi iz pogajanj zadostne večine v DZ prav tako nima na volitvah drugouvrščeni predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Kakšne bodo nadaljnje Šarčeve poteze, ni jasno, se pa o poteku koalicijskih pogajanj ta teden seznanjajo tudi v nekaterih posameznih strankah. Tako se bo danes sešel tudi svet SMC, na katerem bo predsednik stranke Miro Cerar predstavil aktualno dogajanje, kakršnih koli odločitev glede nadaljnjih korakov na svetu ni pričakovati.

Zadnje novice

Sorodne vsebine