10.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Pahor bo v ponedeljek sporočil DZ, da v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za mandatarja

Predsednik republike Borut Pahor je sporočil, da bo v ponedeljek uradno seznanil DZ, da v 30-dnevnem roku ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade in da nihče ne uživa potrebne parlamentarne podpore za izvolitev. Prvak SDS Janez Janša ga je namreč obvestil, da ne sprejme mandatarstva, in zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade.

Po tistem, ko je Pahor opravil pogovore z vodji poslanskih skupin in ugotovil, da nihče nima potrebne parlamentarne podpore, je ponudil kandidaturo relativnemu zmagovalcu volitev Janši, ki pa je v pismu pojasnil razloge, zakaj soglasja h kandidaturi ne daje, so sporočili z urada predsednika republike.

Janša je v pismu obvestil Pahorja, da zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade, da pa obstaja možnost, da se takšna večina oblikuje v naslednjih tednih. Komunikacija s strankami je namreč pokazala pripravljenost za preseganje razlik med programsko različnimi strankami, je zapisal.

Predsednik republike je danes opravil tudi pogovor s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem, da bi uradno preveril, ali obstajajo možnosti, da do 23. julija pridobi potrebno parlamentarno podporo. Šarec je predsednika republike seznanil, da do 23. julija ne bo imel zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade, so sporočili z urada.

Pahor bo o tem DZ uradno obvestil ob izteku 30-dnevnega roka, ki ga določa 225. člen poslovnika DZ, to je v ponedeljek. Tako sta se dogovorila s predsednikom DZ Matejem Toninom na njunem zadnjem uradnem srečanju 11. julija, da bi parlamentarne stranke pridobile dodaten čas za dogovor o oblikovanju nove slovenske vlade.

Zadnje novice

Sorodne vsebine