3 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Pahor bo danes sklical ustanovno sejo DZ, DeSUS o usodi Erjavca

Predsednik Državne volilne komisije (DVK) Anton Gašper Frantar bo uradni zapisnik o ugotovitvi izida predčasnih državnozborskih volitev danes predal predsedniku republike Borutu Pahorju, ki bo nato podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje novega državnega zbora. DeSUS pa danes čaka odločitev o usodi predsednika stranke Karla Erjavca.

Pahor naj bi ustanovno sejo novega državnega zbora sklical predvidoma za 22. junija, na njej pa bodo poslanci izvolili novega predsednika DZ. Kdo bo kandidat za to funkcijo, še ni znano, saj še niso določena koalicijska razmerja.

Po ustanovni seji mora Pahor v 30 dneh predlagati mandatarja za sestavo vlade. Predsednik je napovedal, da bo mandat poveril zmagovalki volitev SDS oz. njenemu predsedniku Janezu Janši, a sta se ob tem dogovorila, da Janša mandata ne bo sprejel, če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina. Za sestavo koalicije si namreč prizadeva tudi predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec.

Ta je po volitvah na vse novoizvoljene stranke z izjemo SDS naslovil vabilo k oblikovanju koalicije za prihodnost, s prvaki večine je v zadnjih dneh tudi imel že kar nekaj srečanj. Med drugim tudi z Alenko Bratušek, v stranki katere so za danes napovedali novinarsko konferenco, na kateri bo o povolilnih aktivnostih spregovoril generalni sekretar stranke Jernej Pavlič.

DeSUS pa danes čaka odločitev o usodi predsednika stranke Karla Erjavca. Ta je namreč po slabem volilnem rezultatu ponudil odstop, o katerem bo danes odločal svet stranke. Kakšno bo večinsko mnenje, za zdaj ni mogoče predvideti. Iz stranke je bilo slišati, da je treba razčistiti, kaj točno je krivo za slab volilni izid in kolikšna je odgovornost Erjavca. Po drugi strani pa so se nekateri spraševali, kakšna je alternativa Erjavcu na čelu stranke.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine