24.4 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Otroška srčna kirurgija: Prvič je ni bilo, drugič je ni bilo, bo Milojka Kolar Celar danes le prišla?

Če gre verjeti znanemu slovenskemu reku, potem smo lahko vsi skupaj optimistični, da se bo Milojka Kolar Celarc tokrat vendarle pojavila na seji preiskovalne komisije.

 

Člani in članice preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom so že dvakrat zaman čakali na prihod nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc v hram demokracije, kjer bi spregovorila o problematiki otroške srčne kirurgije in podrobno orisala sicer popolnoma ponesrečen poskus ustanovitve Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) – mnoge priče so ga poimenovale piarovski manever takratne vladajoče stranke SMC –, ki je propadel, še preden je zares začel delovati.

Nekdanja ministrica za zdravje je bila na pričanje prvič povabljena v sredini letošnjega septembra. Verjeli ali ne, da je na pričanje pred preiskovalno komisijo ne bo, je preko telefonskega klica sporočila kar Janiju Möderndorferju, slednji pa je predsednico preiskovalne komisije Jelko Godec obvestil preko SMS sporočila. Möderndorfer je takrat še bil nadomestni član preiskovalne komisije, danes pa v njej ne sodeluje več. Zaradi članstva v Svetu UKC Ljubljana ne bi sploh nikoli smel sodelovati v preiskovalni komisiji, vendar je o tem, vse dokler ga ni razkrila ena izmed prič, preprosto molčal.

Drugič je bila Milojka Kolar Celarc na pričanje povabljena v začetku letošnjega oktobra. In čeprav smo še dan pred zaslišanjem poročali, da jo člani in članice preiskovalne komisije nestrpno pričakujejo, je na dan zaslišanja zgodaj zjutraj prišla  (ne)pričakovana novica, da se je opravičila, saj da je nenadno zbolela.

Bo v tretje vendarle šlo? Če gre verjeti znanemu slovenskemu reku, potem smo lahko vsi skupaj optimistični in verjamemo, da se bo Milojka Kolar Celarc danes ob 9. uri zjutraj pojavila na seji preiskovalne komisije in »povedala vse, kar ve o predmetni zadevi«, torej vse, kar ve o otroški srčni kirurgiji.

Za njo bo pričala še Marija Pfeifer, nekdanja strokovna direktorica UKC Ljubljana, ki je našo največjo zdravstveno ustanovo  zapustila skupaj s tedanjim generalnim direktorjem Kopačem in ob odhodu razkrila, da sta bila oba močno ovirana pri urejanju nastale situacije glede otroške srčne kirurgije. Kot eno glavnih krivk je izpostavila prav Milojko Kolar Celarc.

Neposredni prenos seje si lahko ogledate na Nova24TV 2 in TV Slovenija 3 od 9. ure dalje!

Zadnje novice

Sorodne vsebine