16.6 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

[OTROŠKA SRČNA KIRURGIJA] Jutri nova zaslišanja za preiskovalni komisiji pod vodstvom Jelke Godec

Dosedanja zaslišanja so razkrila, da je šlo pri ustanavljanju Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni za povsem nerealno željo in hkrati piarovski projekt nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

 

Člani in članice preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom bodo jutri, 17. januarja, zaslišali nove priče, vabljena sta vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) Branko Dobnikar in kirurg Matjaž Veselko.

Zgodba okoli NIOSB je danes zagotovo že dodobra poznana vsakomur, ki bolj ali manj spremlja delo preiskovalne komisije in zaslišanja na njej. Nesporno se je izkazalo, je za povsem nerealno željo in hkrati piarovski projekt nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Inštitut zaradi slabega načrtovanja in pomanjkanja osnovnih pogojev, da se sploh vzpostavi, pravzaprav nikoli ni imel pravih možnosti, da bi zaživel, so dejale mnoge priče na preteklih zaslišanjih.

Svoj pogled na ustanavljanje inštituta bo jutri podal Branko Dobnikar, ki od 28. februarja lanskega leta v NIOSB opravlja le redna opravila, kot so priprava poročil in odgovorov, redna druga administrativna dela, priprava dokumentov za preiskovalno komisijo državnega zbora in podobno, za kar prejema mesečno 2.200,47 evrov neto.

NIOSB je za svoje delovanje samo v začetku prejel zagonska sredstva iz proračuna v višini 1.868.904 evrov, kmalu zatem pa, še preden je začel v polnosti delovati, klavrno propadel. 13. junija 2018 je Vlada RS namreč sprejela odločitev o začetku likvidacije NIOSB in imenovala likvidacijskega upravitelja, postopek likvidacije bo predvidoma trajal do julija 2020. Upravitelj naj bi tudi že sprožil postopke, povezane z odpovedjo pogodb zaposlenih na inštitutu.

V nadaljevanju je na dnevnem redu seje preiskovalne komisije tudi pričanje Matjaža Veselka, direktorja kirurške klinike v UKC Ljubljana, ki je po odhodu Gorazda Kalana konec februarja 2018  prevzel koordinacijo za sodelovanje s češkim centrom na področju otroške srčne kirurgije. Veselko je tudi sooblikovalec strategije in akcijskega načrta za zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa zaslišanj na Nova24TV 2 od 10. ure dalje!

Zadnje novice

Sorodne vsebine