10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

[OTROŠKA SRČNA KIRURGIJA] Jutri na dnevnem redu nova zaslišanja

Pričala bosta nekdanji vodja otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana Tomislav Klokočovnik in nekdanji srčni kirurg v UKC Ljubljana Janez Vodiškar.

Na preiskovalni komisiji o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec, jutri sledita novi zaslišanji.

Kot prvi je na seznamu nekdanji vodja otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana Tomislav Klokočovnik, ki bi sicer moral pričati že v začetku letošnjega oktobra, vendar se na vabilo preiskovalne komisije ni odzval. Klokočovnik je že dolga leta znano ime v slovenskem zdravstvu, sicer pa je tudi nekdanji izolski župan. Do nedavnega je v UKC Ljubljana vodil klinični oddelek za kirurgijo srca in ožilja UKC Ljubljana, iz programa otroške srčne kirurgije pa je odšel v začetku aprila 2017. Takrat je sicer dejal, da je program na dobri poti, čeprav vemo, da je vlada Mira Cerarja v tistem obdobju že pričela z ustanavljanjem Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni z argumentacijo, da delujočega programa znotraj UKC Ljubljana ni mogoče zagotoviti. Še pred Klokočovnikovim odhodom iz programa se je njegovo ime omenjalo v primeru zdravljenja štirinajstletnika, ki je umrl na pediatrični kliniki. Kasnejši nadzor je sicer izpostavil širše razmere na kardiološkem oddelku Pediatrične klinike in odgovornost takratnega strokovnega direktorja klinike Rajka Kende, ki so ga nameravali v bolnišnici zamenjati, a so zatem predlog razrešitve umaknili.

Kot drugi pa je na seznamu srčni kirurg Janez Vodiškar. Po tem ko se je v UKC Ljubljana več let izobraževal in usposabljal za otroško srčno kirurgijo, je naš največji klinični center zapustil leta 2012, saj naj bi bile ovire takratnih vodilnih tako za njegovo izobraževanje kot njegovo delo previsoke – v medijih je bil večkrat omenjen Borut Geršak. Vodiškar je v intervjuju za časnik Finance julija 2017 na vprašanje, ali bi se vrnil v Slovenijo, med drugim dejal: »Zdajšnje stanje in vse prepogoste afere z grožnjami o ukinitvi programa pa so slaba motivacija za vrnitev ali prevzem programa s strani kateregakoli kirurga iz tujine.« Novembra istega leta je celo dejal, da »kot kaže, v prihodnosti te stroke v Sloveniji ne bo več.«

Sicer pa se je sestava preiskovalne komisije v zadnjem času kar precej spremenila. Iz komisije sta izstopila nadomestni član Jani Möderndorfer iz SMC in Branko Simonovič iz DeSUS. 3. člen zakona o parlamentarni preiskavi namreč določa, da v preiskovalni komisiji ne sme sodelovati poslanec »če je bil sam odgovorna oseba v organu ali pravni osebi, katere dejavnost se preiskuje, v času, na katerega se nanaša preiskava.« Za Möderndorferja se je izkazalo, da je bil v preteklosti eden izmed članov Sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Simonovič pa je bil član in celo predsednik Sveta Splošne bolnišnice Izola.

Žalostno je, da sta oba poslanca poznala zakon o parlamentarni preiskavi – vsaj morala bi ga, glede na to, da sta delovala v preiskovalni komisiji – pa sta vseeno zamolčala tako pomembno dejstvo. Predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec tako upa, da se v prihodnje podobni primeri ne bodo več dogajali, zato je že pozvala vse poslanske skupine, naj  člani in nadomestni člani preiskovalne komisije preverijo, ali so v navzkrižju interesov po zakonu o parlamentarni preiskavi in naj sami podajo odstopno izjavo ali pa predlog za izločitev ter novega člana preiskovalne komisije.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa na Nova24TV 2 in TV Slovenija 3 od 9. ure dalje!

Foto: Marija Sušnik/DZ

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine