10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Otroke bi v šolah še bolj obremenili in spet uvedli NPZ v tretjem razredu; na brezplačna kosila naj kar pozabijo!

Piše: Slosolar.si

Vlada si je za reformo šolstva vzela več časa za manevriranje z obljubami in razpravami – vse naj bi se uredilo v desetih letih! Minister za izobraževanje Darjo Felda je na predstavitvi mnenj o šolstvu glede na že potekajočo kurikularno prenovo in pripravo programa šolstva do leta 2033 dejal, da bo treba dati večji poudarek digitalizaciji. Otroke bi hoteli spet še bolj obremeniti in že tretjem razredu spet uvedli nacionalno preverjanje znanja, prvega tujega jezika bi se učili že v prvem razredu in drugega v sedmem. 

Začeli so z javno predstavitvijo mnenj (naslednja takšna predstavitev menjen bo jeseni)  o šolstvu glede na že potekajočo kurikularno prenovo in pripravo nacionalnega programa za vzgojo in izobraževanje za obdobje od leta 2023 do 2033 ter pripravo zakonodajnih sprememb. Predstavitev je včeraj organiziral odbor DZ za izobraževanje, znanost in mladino.

Kot je bilo rečeno, prenova sistema vzgoje in izobraževanja zajema prenovo učnih načrtov za vrtce, osnovne šole in gimnazije. Namen kurikularne prenove je opremiti učence in pedagoge z znanjem in veščinami, pomembnimi za soočanje tako z aktualnimi izzivi kot izzivi prihodnosti. Poleg tega naj bi se kompetence bolj uskladile z zahtevami trga dela.

Obljubljajo spremembe zakona o osnovni šoli in pripravljajo nacionalni program, ki bo strateški dokument za razvojno načrtovanje vzgojno izobraževalne politike za prihodnje desetletje, so dejali včeraj na odboru DZ za izobraževanje, znanost in mladino.

Kaj vse nameravajo vtakniti med gradiva? Tudi LGBTQ učbenik?

Šolski sistem se nenehno posodablja, saj je treba vanj vnesti novosti in nova spoznanja v družbi in svetu, je dejal minister za vzgojo in izobraževanje Felda …

Več lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine