9.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Opoziciji in režimskim medijem spodletel poskus umetno ustvariti afero: KPK ni odkrila nobene nepravilnosti pri “golf stikih” Janše z “lobisti”

Piše: Anita Gužvič (Nova24tv)

KPK v pregledu lobističnih stikov med premierom Janezom Janšo oziroma stranko SDS in največjimi dobavitelji medicinske opreme ni odkrila nepravilnosti, je potrdil predsednik KPK Robert Šumi. Opozicija in mediji, ki so želeli ustvariti afero so se tako osmešili. Spomnimo, kako so vsi poročali o tem, oglasil se je tudi Marjan Šarec, ki si je želel, da bi se afera prijela. “Prvorazredni igralci golfa že vsa leta ‘futrajo’ svojo bazo, kako se jim godi krivica in kako jih onemogoča ‘globoka država’. Kar je globokega, so samo njihovi žepi, napolnjeni s provizijami”, je zapisal na svoj Twitter in Facebook. Tudi Socialni demokrati so po krivem obtožili Janšo korupcijskih dejanj. Kako dolgo bo DZ toleriral huda korupcijska tveganja, je odvisno le še od stranke Desus in Nsi. Norčevanje Janeza Janše iz države lahko končajo volitve ali nezaupnica. Le upamo pa lahko, da posegi v policijo še niso ohromili pregona korupcije.”

Komisija za nadzor javnih financ je konec avgusta Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) predlagala, naj preveri, ali je Janez Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, prijavil stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom.

Spletni portal Necenzurirano je namreč julija poročal, da premier na otoku Mauritius že več let dopustuje in igra golf skupaj z največjimi dobavitelji v zdravstvu.  Poleg Andreja Marčiča so v zgodbi omenjali še lobista Boža Dimnika. Slednji so objavili fotografijo iz leta 2003, ko je Janša skupaj z njima dopustoval na Mavriciju, na podlagi stare fotografije pa trdijo, da oba izjemno dobro poslujeta na ta račun z državo. Slednje smo preverili tudi sami in ugotovili, da podjetji izjemno dobro poslujeta v času vseh vlad, ne samo Janševe. Dimnikova hči pa je precej več zaslužila v času vlade Mira Cerarja, in sicer kar 2,8 milijona evrov.

KPK je predlog DZ upoštevala ter preverila evidenco zapisov lobističnih stikov predsednika vlade Janeza Janše, zajeli pa so tudi stike poslanske skupine SDS v obdobju od leta 2011 do avgusta 2021. Našli niso nobenih sestankov z Dimnikom in Marčičem. Zato ker nepravilnosti niso odkrili, tudi niso uvedli nobenega postopka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine