9.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Opozicija: Vlado sestavlja koalicija šestih strank, od katerih nobena ni dobila volitev, za mandatarja pa je podprla poraženca volitev!

“Želimo živeti v normalni in uspešni državi in ne v tvorbi, kjer so na oblasti venomer eni in isti, ki se namesto oziranja k zvezdam prihodnosti ne morejo ločiti od države preteklosti, njihov horizont pa ne sega preko hribov nekdanje balkanske države. Želimo državo, kjer stranke niso izpostave globokega ozadja, želimo državo politike iz ospredja”, je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat dejal ob predstavitvi stališča o kandidatu za predsednika vlade Marjanu Šarcu. Horvat je izpostavil, da se v NSi bojijo, da bo vlada ponovno izvršni svet tranzicijske levice za ohranjanje sedanjih privilegijev in za zaviranje sprememb v splošno korist državljanov Slovenije. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa je dejal, da vlado sestavlja koalicija šestih strank, od katerih nobena ni dobila volitev, za mandatarja pa je podprla poraženca volitev. “Gospod Marjan Šarec, želim vam vso srečo, mi vsi pa se vidimo na predčasnih volitvah čez eno ali dve leti”, je napovedal vodja SNS Zmago Jelinčič.

 

Državni zbor je ob 10. uri pričel z izredno sejo, na kateri bo odločal o kandidatu za predsednika vlade Marjanu Šarcu. Od opozicijskih strank je imela prvo predstavitev stališč Nova Slovenija, vodja poslanske skupine Jožef Horvat pa je dejal, da je kandidat za mandatarja izpostavil nekaj diagnoz, vendar pa po njegovem ni ponudil nobene konkretne rešitve. “Nahajamo se pred odgovorno nalogo, zato smo si morali odgovorili na vprašanje, zakaj so nas ljudje z volitvami poslali v hram demokracije – da za njih sprejemamo najboljše rešitve. V NSi smo takole razumeli sporočilo Slovencev: Želimo živeti v normalni in uspešni državi in ne v tvorbi, kjer so na oblasti venomer eni in isti, ki se namesto oziranja k zvezdam prihodnosti ne morejo ločiti od države preteklosti, njihov horizont pa ne sega preko hribov nekdanje balkanske države. Želimo državo, kjer stranke niso izpostave globokega ozadja, želimo državo politike iz ospredja.”

“Stare sile bodo Šarca vrgle na smetišče zgodovine”

Po njegovem bomo dobili vlado, ki jo bo podpirala koalicija 5+1, ki ni v interesu državljank in državljanov, resnično pa se boji, da bo vlada ponovno izvršni svet tranzicijske levice za ohranjanje sedanjih privilegijev in za zaviranje sprememb v splošno korist državljanov Slovenije. Ker konkretnih rešitev Šarec ni predstavil, je Horvata zanimalo, ali bo koalicija vztrajala pri državnem in neučinkovitem zdravstvu ali bo sprejela drugačen koncept? Enako se je vprašal glede zatohlega državnega šolstva. “Levica za dosego materialnih koristi ne izbira ciljev. Nova slovenija je storila še kako prav, da je izstopila iz te demagoške druščine, saj ne bi mogla izpolniti ničesar iz svojega programa. Ne privoščimo vam, da bi vas stare politične sile vrgle na smetišče zgodovine,” je še povedal Horvat.

Jelinčič: “Potihem se bomo morali začeti oboroževati”

Prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je Šarčevi vladi napovedal nove volitve čez leto ali dve. Kot najbolj zaskrbljujoče je izpostavil naseljevanje migrantov ter izpolnjevanje marakeške deklaracije, zaradi česar država kupuje zobne ščetke, damske vložke in postelje. Pri tem je bil kritičen do Mira Cerarja, ki nima več mandata in bo bodoči zunanji minister. “Po tihem se bomo morali začeti oboroževati, da bomo branili svoje domače in premoženje,” je povedal Jelinčič in dodal, da vsem, ki delujejo v korist domovine, prisluškujejo.

SDS: Vlado sestavlja koalicija strank, od katerih nobena ni dobila volitev

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je uvodoma dejal, da vlado sestavlja koalicija šestih strank, od katerih nobena ni dobila volitev, za mandatarja pa je podprla poraženca volitev. Izpostavil je težavno vladanje nekdanje vlade, ki so jo sestavljale tri stranke, nato pa je sledil padec vlade, posledica nekompetentnosti pa je apatija med demokratično javnostjo ter nezaupanje v volitve. Krivec je poudaril, da se napoveduje ohlajanje gospodarstva, zaradi česar država potrebuje stabilno in učinkovito vlado ter restriktiven finančni načrt, česar pa mandatar zaradi neizkušenosti ne bo zmogel izpeljati. “Tudi Portugalska ima manjšinsko vlado od leta 2015, vendar je ta dosegla najmanjši gospodarski napredek med državami EU.” Poslanska skupina SDS je zato kritična do koalicije z Levico, v kateri napovedujejo povečevanje trošenja, stare sile pa Šarcu ne bodo dovolile, da bi delal za prihodnje generacije, saj jih zanima le osebna korist.

Krivec je veliko besed namenil tudi medsebojnemu kritiziranju s strani bodočih koalicijskih partnerjev. Šarec namreč še pred volitvami ni skoparil s kritikami na račun DeSUS, SMC in SD, ki so spravili državo na kolena, napovedoval je čas za novo generacijo, nato pa je šel z njimi v koalicijo. Tudi za Šarca so dejali, da “vodenje države ni enako vodenju občine, Šarec je prazen, on nima nič”.

Vodja poslancev SDS Krivec je še opozoril na izključevanje vseh levih strank; čeprav so vsi javno zatrjevali, da je politika stvar pogovorov in dogovorov, pa so se nato formirali v izključevalni levi politični blok ter iz pogovorov izključili SDS.

Zadnje novice

Sorodne vsebine