23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

(FOTO) Opozarjajo nas: Vozniki tovornjakov, ki na meji stojijo v koloni, že tri dni brez vode in hrane. DARS: Naši sodelavci zagotavljajo vodo, Sindikat prometa in zveze Slovenije pa sendviče!

V uredništvo smo prejeli, da se je na mejnem prehodu Obrežje nabrala približno 16 km dolga kolona. Veliko voznikov tovornjakov je zato ujetih na mejnem prehodu že 3 dni brez vode in hrane. Prav tako je na omenjenem mejnem prehodu obtičalo tovorno vozilo s tovorom vode in sendvičev za voznike tovornjakov, ki so jim hrvaške oblasti prepovedale vstop na Hrvaško, a  ne more do v kolono ujetih voznikov.  In še eno dejstvo: ob avtocesti NI stranišč, malo in veliko potrebo vozniki opravljajo kar ob avtocesti, zaradi česar lahko pride do širitve nalezljivih bolezni. Kot nam je znano, je za tako stanje odgovoren DARS in ne tamkajšnja Civilna zaščita.

Odgovornim na DARS smo že poslali novinarsko vprašanje, kako in kdaj bo DARS v zvezi s tem ukrepal? Odgovore še čakamo.

Povejmo še, da se nekateri čudijo, kako je možno, da na mejnih prehodih z Italijo v Slovenijo spuščajo voznike tovornjakov in jih ne pregledajo. Pristojni bi namreč morali vedeti, da ti isti tovornjaki nato stojijo na mejnem prehodu s Hrvaško na Obrežju pri Brežicah. Policija bi jih morala zadržati v Italiji, vse dokler Hrvati ne bi pričeli voznike tovornjakov spuščati naprej na Hrvaško.

Kot so nas opozorili, bi bile težave s prehajanjem mej zanemarljive, če bi bila koordinacija in komuniciranje v redu. 

DARS odgovarja: Vzdrževalci avtoceste redno spremljajo razmere in plastenke z vodo, ko jih zmanjka, redno dodajajo

“Voznikom tovornih vozil pred mejnim prehodom Obrežje od včeraj dopoldne naši sodelavci, vzdrževalci dolenjske avtoceste iz Avtocestne vzdrževalne baze Novo mesto vodo, zagotavljajo vodo, Sindikat prometa in zveze Slovenije pa sendviče.

Vzdrževalci avtoceste redno spremljajo razmere in plastenke z vodo, ko jih zmanjka, redno dodajajo.

Včeraj smo na območju zastojev (izven cestišča) postavili tudi osem kemičnih stranišč.”

STA: Zaradi omejitev tovornega prometa na mejah prihaja do zastojev

Zaradi epidemije novega koronavirusa na slovensko-italijanski meji velja omejitev tranzitnega tovornega prometa pri vstopu v Slovenijo, če končna destinacija tovornjakov ni Slovenija, zato na mejah prihaja do zastojev tovornih vozil. Podobno je ob izstopu tovornih vozil iz države, ki za prehod meje čakajo tudi več kot 15 ur.

Na dolenjski avtocesti, med priključkom Drnovo in mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, je 12 kilometrski zastoj na voznem in odstavnem pasu. Čakalna doba za izstop iz države je več kot 15 ur. Pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je zastoj, dolg sedem kilometrov. Čakalna doba za izstop iz države je več kot osem ur, poroča prometnoinformacijski center.

Na Zavrču je proti Hrvaški peturna čakalna doba za vsa vozila pri izstopu iz Slovenije. Na Središču ob Dravi je pri izstopu iz države najmanj triurna čakalna doba za tovorna vozila. Na mejnem prehodu Metlika tovorna vozila za izstop iz države čakajo eno uro. Dvokilometrski zastoj je nastal tudi pred mejnim prehodom Dolga vas proti Madžarski.

Omejitev za vstop tovornih vozil v državo sicer ne velja v primeru prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči.

Na meji z Madžarsko je prepovedan promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije. Do zastojev prihaja tudi na mejnih prehodih s Hrvaško, ki na meji prav tako zavrača vsa vozila, ki so prispela iz Italije.

Zaprti so tudi vsi manjši mejni prehodi z Italijo. Odprti ostajajo Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Krvavi Potok ter Škofije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine