4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Okoli 2.000 obiskovalcev podprlo dober namen 8. teka Triglav

Protokolarni park Brdo pri Kranju je letos prevetrilo okoli 1.500 tekačev vseh starosti in stopenj pripravljenosti. V družbi okoli 500 navijačev se je na trase v idilični naravi podalo 234 otrok, 61 družin, 44 poslovnih trojk, 727 tekačev na 10 km in 185 polmaratoncev.

Na Brdu pri Kranju je za tekače vseh generacij navijalo kar 21 vrhunskih športnikov, ki so z obiskom podprli dober namen 8. teka Triglav, na katerem je projekt Slojenčki prejel donacijo za pomoč novorojenčkom v dihalnih stiskah. Okoli 1.500 tekačev vseh starosti in stopenj pripravljenosti je na 8. teku Triglav skupaj preteklo kar 12.500 kilometrov. Med njimi je najboljši rezultat na 10 km s časom 36:47 dosegla Neja Kršinar. V moški kategoriji je na 10 km zmagal Dino Grbić, ki je razdaljo pretekel v 34:50. Najdaljšo preizkušnjo – polmaraton – je najhitreje, v kar 1:31:06, pretekla Nataša Robnik. S časom 1:15:13 pa je ciljno črto prečkal Dejan Zorman, zmagovalec v moški kategoriji.

 

Na Brdu pri Kranju je za tekače vseh generacij navijalo 21 vrhunskih športnikov.

Na Brdu pri Kranju je za tekače vseh generacij navijalo 21 vrhunskih športnikov.

Pomoč pri prvem vdihu

Številni obiskovalci, ki jih Zavarovalnica Triglav s tekom Triglav spodbuja k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu, so se dogodku pridružili tudi zaradi dobrodelne note. »V okviru teka Triglav za vse ljubitelje rekreacije organiziramo številne aktivnosti, od brezplačnih tekaških vadb do izobraževalno-svetovalnih dogodkov. Splošno javnost tako spodbujamo h gibanju, hkrati pa skrbimo, da se tekači ustrezno pripravijo na enega najlepših tekaških dogodkov,« pravi Tadej Čoroli, član uprave Zavarovalnice Triglav, in dodaja: »Za zdravo življenje pa si prizadevamo še drugače – tako, da dogodek posvečamo boljši oskrbi novorojenčkov. Letos bomo v sodelovanju s projektom Slojenčki slovenske porodnišnice opremili z aparati za pomoč novorojenčkom v dihalnih stiskah.

 

Projekt Slojenčki je prejel donacijo za pomoč novorojenčkom v dihalnih stiskah.

Projekt Slojenčki je prejel donacijo za pomoč novorojenčkom v dihalnih stiskah.

Donacija porodnišnicam

Tako bo donacija v vrednosti skoraj 19.000 EUR prek projekta Slojenčki pomagala vsem slovenskim porodnišnicam, razlaga izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, iz Porodnišnice Postojna ter predsednica Društva Slojenčki: »Pravijo, da je porod najnevarnejše potovanje v življenju. Zato smo ob donaciji vsaki od porodnišnic ponudili izbiro med dvema tipoma aparatov, ki so v  porodnih sobah nepogrešljivi, saj se nepredvidljive situacije lahko zgodijo pri vsakem porodu.« In dodaja: »Za Društvo Slojenčki tovrstna donacija predstavlja enkratno darilo, saj gre za edinstven primer sočasne donacije vsem 14 slovenskim porodnišnicam. To je prvi tak projekt in iskreno želim, da ni zadnji.«

 

Za dober namen 

H gibanju in zdravemu življenjskemu slogu je tekače vseh generacij spodbujalo kar 21 slovenskih športnih junakov, ki so se z udeleženci podali na tekaške preizkušnje, zanje navijali ob trasah ter jim podelili medalje in čestitali na cilju. Dogodka so se letos udeležili biatlonci Živa Klemenčič, Miha Dovžan, Rok Tršan, Klemen Bauer in Jakov Fak, tekači na smučeh Alenka Čebašek, Miha Šimenc, Vesna Fabjan, Anamarija Lampič, Katja Višnar in Janez Lampič, profesionalni skater Timotej Lampe Ignjić, deskar na snegu Žan Košir, špartatlonka Nataša Robnik, parašportniki Tadej Enci in Robi Kogovšek ter paraolimpijec Sandi Novak pa smučarski skakalci Peter Prevc, Cene Prevc, Špela Rogelj in Nika Križnar.

 

Pomembna je udeležba

Mlada smučarska skakalka Nika Križnar je o svoji prvi izkušnji na teku Triglav dejala: »Najbolj všeč mi je zavzetost vsakega od tekačev, ki so na dogodek prišli kljub slabim vremenskim napovedim. Pa tudi sproščeno vzdušje, saj se v naravi med seboj družijo tako otroci kot odrasli. Zato bi obisk teka Triglav priporočila vsem – tako tistim, ki sicer niso športniki, kot tistim, ki bi šli radi v naravo ali bi se radi razgibali. Gre za dogodek, pri katerem se mi zdi, da ni tako pomemben rezultat, pomembnejši so sodelovanje, druženje in zabava.«

 

 O 8. teku Triglav v številkah

  • 8 let teka Triglav = 12.300 tekačev
  • 12.300 tekačev = 100.000 pretečenih kilometrov
  • 8. tek Triglav = 21 slovenskih športnih junakov, ambasadorjev, ki podpirajo širšo javnost h gibanju in rekreaciji
  • 8 let teka Triglav = 123.867,87 EUR donacij za 17 zdravstvenih ustanov (14 porodnišnic oziroma porodnih oddelkov, Ultrazvočno društvo za projekt Slojenčki, Pediatrična klinika Ljubljana in Univerzitetni klinični center Ljubljana)
  • 1:25:56 = najboljši čas na 21 km v ženski kategoriji v vseh osmih letih
  • 1:10:34 = najboljši čas na 21 km v moški kategoriji v vseh osmih letih
  • 8. tek Triglav = 300 udeležencev na 140 tekaških pripravljalnih vadbah v 9 slovenskih krajih
  • 8. tek Triglav = 60 udeležencev na 3 svetovalno-izobraževalnih dogodkih (videoanaliza tekaške tehnike in delavnica o tehnikah dihanja z olimpijko Brigito Langerholc Žagar)

Med udeleženci sta bila tudi Jakov Fak in Peter Prevc.

Med udeleženci sta bila tudi Jakov Fak in Peter Prevc.

 

PROMOCIJSKI ČLANEK

Zadnje novice

Sorodne vsebine