16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Andrej Aplenc: Izvolitev Janše zelo pomembna za našo državo! Mitja Iršič: Kočno je presekan gordijski vozel! Matej Makarovič: Smo lahko zmerno optimistični! Tomšič: Poraz trdega ideološkega dela t. i. globoke države!

Več političnih komentatorjev smo vprašali, kako komentirajo izvolitev predsednika SDS Janeza Janšo za predsednika vlade. Vsi skupaj se strinjajo, da gre za pozitiven premik v slovenskem političnem prostoru. »Za začetek smo torej lahko zmerno optimistični…«

 

Publicist mag. Andrej Aplenc: »Izvolitev Janeza Janše za predsednika vlade je zelo pomembna za našo državo iz naslednjih razlogov. Ob svetovnem gospodarskem ohlajanju tudi zaradi koronavirusa, ki bo nedvomno prizadel tudi Slovenijo, bomo imeli zelo sposobnega in izkušenega predsednika vlade, ki se je že uspešno preskusil v podobnih razmerah.

Ob tem, da turški predsednik Erdogan grozi Evropi s sprostitvijo navala beguncev, bomo imeli predsednika vlade in vlado, ki bo sposobna sprejeti ustrezne ukrepe za Slovenijo ob tem da avstrijska in madžarska vlada napovedujeta popolno zaprtje svojih meja. S tem da je Janezu Janši uspelo sestaviti koalicijsko vlado, se je sesulo obupno prizadevanje globoke države in prenovljenih komunistov, da demonizirajo in osamijo našo največjo politično stranko. Ta njihov neuspeh bo imel trajne posledice za slovensko politiko. Nikdar več ne bo tako, kot je do sedaj bilo.«

Publicist Mitja Iršič: »Izvolitev Janeza Janše za mandatarja je končni presek gordijskega vozla, ki so ga slovenski pomladni politični opciji nastavila gospodarska interesna združenja, zbrana okrog levih političnih strank. Hkrati pa očiščenje na liberalni sredini, ki se je s Cerarjem, Šarcem in z Erjavcem pomikala nevarno proti levi, v naročje Levice in SD.

Od današnjega dne sta lahko tako SMC kot DeSUS iskreni članici evropske konstelacije ALDE, pod prejšnjim vodstvom bi bolj spadali v S & D. To bi se po inerciji moralo zgoditi prej ali slej, saj takšno stanje izključevanja ni bilo dolgoročno vzdržno – implozija Šarčeve vlade je bila logična posledica. Po dolgih letih leve kartelizacije je duh sodelovanja, kompromisov in sprave končno spet del slovenske politike.

Kratkoročno izvolitev mandatarja pomeni predvsem konec politične negotovosti v teh turbulentnih časih, ko grozi več nevarnosti hkrati – pandemija koronavirusa, obrisi gospodarske krize, finančna in operativna luknja v zdravstvu in sociali, ki jo je vlada Marjana Šarca pustila za sabo.

Dolgoročno pa upanje, da smo končno dobili vlado, ki bo znala prisluhniti podjetnikom, in državnika, ki bo našo državo iz tretjerazredne države EU in nezanesljive evropske zaveznice spet pripeljal nazaj do statusa ugledne članice Nata, EU in drugih evro-atlantskih povezav.«

Sociolog dr. Matej Makarovič: »Glavno vprašanje, ki bi si ga morali ob izvolitvi postaviti, je zakaj šele sedaj. V bistvu bo Slovenija zdaj dobila vlado, ki po eni strani dovolj jasno izraža volilni izid zadnjih državnozborskih volitev, po drugi pa bo verjetno tudi relativno učinkovita v vladanju.

Namesto zapletenih kombinacij prejšnje vlade, ki je povezovala več strank in bila hkrati še vedno manjšinska, bomo očitno dobili koalicijo, ki ima dovolj poslancev za solidno večino, a hkrati ne prevelikega števila koalicijskih partnerjev za učinkovito dogovarjanje.

V primerjavi s prejšnjo vlado ocenjujem, da bo njen ton v bistvu izraziteje sredinski – z drugimi besedami, nastajajoča vlada bo glede na svoje usmeritve manj desničarska, kot je bila odhajajoča levičarska. Za začetek smo torej lahko zmerno optimistični, kaj bo sledilo, pa bo pokazal čas – in to zelo kmalu.

Mogoče velja še posebej izpostaviti način, kako se je SMC z vključitvijo v novo koalicijo jasneje postavila v sredinski prostor, DeSUS pa je ideologijo v veliki meri spet nadomestila z bolj interesno-stanovsko orientacijo, ki je tej stranki doslej prinašala tudi največ glasov.

Mislim, da sta obe stranki glede na vse pritiske v dominantnem diskurzu pa tudi še kakšne drugačne pritiske ravnali po eni strani zelo pogumno, po drugi pa zelo modro, saj glede na anketne rezultate sodelovanje v prejšnji koaliciji očitno ni koristilo nobeni od teh dveh strank, zdaj pa se lahko umestita na novo.«

Sociolog dr. Matevž Tomšič: »Glede na to, kar se je dogajalo prejšnji teden, je bilo pričakovano, da bo Janez Janša izvoljen za novega predsednika vlade. Dobil je več glasov, kot pa jih ima koalicija štirih strank SDS, SMC, NSi in DeSUS, ki bo sestavljala prihodnjo 14. slovensko vlado.

Prav tako je pričakovati, da bo čez približno štirinajst dni potrjena tudi ministrska ekipa, ki bo, glede na imena, ki se omenjajo, bolj kompetentna, izkušena in operativna, kot dosedanja vlada, ki je samo delila javni denar različnim interesnim skupinam, svoji klienteli in si s tem kupovala njihovo podporo.

Seveda pa novi vladi ne bo lahko, saj jo čakajo številni izzivi, nenazadnje tudi k nam prihaja koronavirus, z juga pa nam grozi nov migrantski val iz Turčije. Novi predsednik vlade Janez Janša ne bo imel lahkega dela, saj je koalicija teh štirih strank svetovnonazorsko zelo raznolika, poleg tega pa mu medijsko okolje ne bo tako naklonjeno kot dosedanjemu predsedniku vlade Marjan Šarcu.

No, kljub temu računam, da bo tej vladi uspelo izpeljati mandat do konca.

Izvolitev Janše je hkrati tudi na nek način poraz t. i. globoke države, predvsem tistega trdega ideološkega dela, medtem, ko si tisti, bolj gospodarsko-finančni del, želi predvsem učinkovitega vladanja in bolj stabilno poslovno okolje v državi.«

Zgodovinar dr. Stane Granda: »Imamo novo vlado! Janševo? Ne,  osamosvojiteljsko! Janševo jo označujejo  predvsem tisti, ki se ne zmorejo sprijazniti s slovensko osamosvojitvijo in demokratizacijo, prelomom s totalitarizmom. Koliko denarja in energije je bilo v zadnjih dveh letih vloženo v napore, da bi to izničili! Resnica zmaga! Janša je in ostaja  še vedno sinonim  za največji dosežek Slovencev v zgodovini. Toliko bolj, ker so številni, ki so pri vodenju tega procesa sodelovali, odšli v večnost ali pa so jih nasprotniki izrinili iz javnega življenja.

Nova vlada, katere vodenje prevzema Janez Janša, bo imela izjemno težko delo. Ne toliko zaradi slabega, neodgovornega in celo kriminalnega vodenja države v zadnjih letih, njeni gospodarski vzponi in padci so zgolj posledica mednarodnega gospodarskega dogajanja, ampak predvsem zato, ker so mnogi zgubili vero vanjo. Popolnoma brez ugleda je tudi v tujini, kar dokazujejo praktično vse zgubljene diplomatske bitke z Hrvati. Sedaj so nas hoteli zaplesti še v spore z Madžari.

Menjave vlad so za vsako državo stresne. Janez Janša bo kot odgovoren politik vanjo na ključna mesta vključil  ljudi, ki imajo že ministrske izkušnje ali pa so se pri svojem delu tako izkazali, da vlivajo potrebno zaupanje. S tem bo škoda zaradi menjave vlade znižana na minimum, ne pa na nič, ker se obetajo okostnjaki v omarah prejšnje vlade. Težav ne bo manjkalo, vendar bodo spopadi z njimi lažji, ker so ključni problemi države jasni. Prav tako tudi njihova hierarhija. Vsega ne bo mogoče izpeljati, treba pa je vsaj začeti. Državljani potrebujemo optimizem v boljše čase!

Novi vladi želimo veliko sreče in polno modrosti. Predvsem naj nikoli ne pozabi, da je predvsem zaradi državljanov in Slovencev posebej. To pomeni tudi obveznosti do naših rojakov, ki živijo v sosednjih državah. Naj ne naseda marksističnemu fetišiziranju gospodarstva, kajti to je zaradi ljudi in ne obratno! Enako velja za kapital. Njegovi interesi ne smejo nikoli zasenčiti državljanskih! V demokracijah živi država od dela državljanov, v komunizmu država na račun državljanov vzdržuje ekonomijo.

Ustvarjanje nove koalicije in sestavljanje nove vlade je spremljal levičarsko-boljševistični delirij nestrpnosti in izključevanja, ki se mu je na čelo postavila četa 75 »akademikov«. Za partizane bi bil to jurišni bataljon. Pritiski na stranke- članice nove koalicije se, kljub osebnemu angažmanu Milana Kučana, niso obnesli. Vpitje: »Ubij Janšu« pove dovolj. Kaj takega Slovenci v zgodovini še nismo doživeli. Tudi zaradi takih stvari je bilo treba oditi iz Jugoslavije!

Po poti slovenske osamosvojitve : N A P R E J!«

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine