16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Odziv zgodovinarjev! Slovenci se za fojbe nimamo kaj opravičevati, komunistični poboji se namreč niso dogajali na etnični, ampak na razredni osnovi!

V zadnjih dneh so veliko pozornosti vzbudile izjave nekaterih vidnih italijanskih politikov glede fojb v Bazovici. Predsednik EP Tajani je tako med drugim dejal, naj živita italijanska Istra in italijanska Dalmacija, notranji minister Salvini pa je dejal, da so otroci, ki so umrli v fojbah, in tisti, ki so umrli v nacističnih taboriščih, enaki. Izjave so sprožile burne odzive nekaterih vidnih slovenskih politikov, med katerimi so bili najbolj glasni pri SD, pravni naslednici komunistične partije, ki je bila odgovorna za fojbe in, kot je opozoril predsednik SDS Janša, več slovenskih žrtev kot fašisti. O tem in nedavnih izjavah premierja Šarca smo se pogovorili z uglednim zgodovinarjem dr. Grando. “Mi, Slovenci, se kot narod nimamo kaj opravičevati za poboje, tudi se nima kaj opravičevati Republika Slovenija za to, pač pa se mora ta stranka (SD) opravičiti in se potrkati po prsih ter reči: mea culpa.” Prav tako je dejal, da tako slabega znanja zgodovine, kot ga izkazuje Šarec na javnih manifestacijah, ni že dolgo izkazal noben slovenski politik.

 

Pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev v bližini Bazovice pri Trstu je v nedeljo potekala slovesnost ob dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije, ki sta se je udeležila tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je, kot je poročala STA, dejal: “Tu je na tisoče nedolžnih žrtev, ki so jih ubili zato, ker so bili Italijani.” Žrtve pobojev pa je označil za “žrtve vojne in protiitalijanskega sovraštva, ki so jih ubili vojaki z rdečo zvezdo na kapi samo zato, ker niso spustili italijanske zastave”. Italijanski notranji minister ter vodja Lige Salvini pa je preko Twitterja sporočil, da je prišel v Bazovico, da bi počastil žrtev tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna. “Kaj je bila njihova krivda? To, da so bili Italijani. Kdor zanika, dvakrat ubije. Mi ne pozabimo,” je še zapisal. Na slovesnosti je med drugim dejal, da so otroci, umrli v fojbah, in tisti, umrli v nacističnem taborišču Auschwitz, enaki: “Ne obstajajo mučenci kategorije A in B,” je dejal Salvini in dodal: “Ne obstaja nekakšen ampak za Auschwitz in nekakšen ampak v Bazovici. Eni in drugi so zločinci.”

Za komentar smo prosili uglednega zgodovinarja dr. Staneta Grando, ki je o fojbah uvodoma povedal: “To je bila tipična razredna dejavnost in je res, da so bili med njimi tudi Slovenci in Hrvati, v katerih so videli nevarnost, bili pa so med njimi, jasno, tudi fašisti, ki bi jim morali soditi. A tega niso želeli. Ni bila nobena skrivnost, zaledje Trsta je bilo ena izmed zibelk fašizma, tam so bili najtrši fašisti in tam se je ogromno zločinov dogajalo nad Slovenci, ampak to je le ena plat resnice. Druga plat resnice pa je, da je bil to tipičen ukrep, spomnimo se, kdo je bil tam dol takrat od slovenskega vodstva, pri tem mislim na Borisa Kraigherja, ki so ga morali sami umakniti zaradi nasilništva. Temeljni problem je v fojbah, da so nastale.”

Celoten članek si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine