17 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Odziv javnosti na Šarčevo posiljeno koalicijo 5+1: “Po subtilni klimi v državi sodeč, je še levičarjem priskutil slovensko levico. Tega ni uspelo ne Jankoviču, ne Bratuškovi, ne Cerarju”

Peterica strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS je z Levico včeraj parafirala protokol o sodelovanju, Levica pa je napovedala podporo mandatarskemu kandidatu Marjanu Šarcu in kandidatu za predsednika DZ Dejanu Židanu. S tem si je Šarec zagotovil potrebne glasove za mandatarstvo, toda – kaj to pomeni za v prihodnje? 

Se bo igranje levih strank priskutilo še levičarjem, česar ni uspelo niti Jankoviću, Bratuškovi ali Cerarju, kot je zapisal kolumnist in politični analitik Mitja Iršič? Morda bo celo rešitelj Slovenije, a ne na tak način, kot to misli on. Zna se namreč zgoditi, da bo prav Šarec s prisiljenim sestavljanjem koalicije ter svojimi neveščimi političnimi spretnostmi pokopal slovensko levico.

Po dolgem času se je na Twitterju z zlimi slutnjami oglasil tudi prvi predsednik slovenske vlade in evropski poslanec iz vrst NSi, Alojz Peterle: “Sprašujejo me, kaj bo z vlado, mene pa zanima. kaj bo z nami,” je zapisal, njegove besede pa so lahko razlog za preplah in negotovost. Ekonomist Matej Lahovnik sicer pomirja, da v dobrih gospodarskih razmerah ne bo težav s prerazporeditvijo tistega, kar ustvarijo gospodarstveniki, lahko pa z zaostritvijo mednarodnih ekonomskih razmer na trgu nastane “cirkus v glavnem mestu”.

Sestavlja se vlada globoke države
Besedo ali dve je treba reči tudi o osrednjih slovenskih medijih, pomembnih “sestavljalcih” skrajno leve koalicije. V zadnjih dneh, tednih in mesecih so namreč veliko naporov vlagali v prepričevanje javnosti o pomembnosti te koalicije, zaradi česar so si izmišljali celo nove politološke izraze. Vrhunec intelektualnega presežka je zagotovo dosegel novinar skrajno neobjektivnega in radikalno levega Večera Uroš Esih, ko je v svojem članku zapisal, da gre za “kompliciran, a progresiven, v evropske trende usmerjen koalicijski aranžma političnih sil, ki odslikava politično voljo elektorata po volitvah ….” Njihovo fanatično prepričevanje gre tako daleč, da govorijo celo o stabilni vladi. Tomaž Štih – Libertarec je tako napisal, da ne verjemite “stepišnikovcem”, da bo šest levih strank na čelu s stranko, formirano nekaj tednov pred volitvami, ki se še zadnji dan kregajo o podpori, od jutri “stabilna, manjšinska vlada”.

In kakšna bo vloga Levice v novi vladi? Čeprav Luka Mesec trdi, da gre za novost v slovenskem političnem prostoru, ko ima vlada podporo opozicije, pa je bližje realni oceni stališče nekdanjega ministra in člana Socialnih demokratov Igorja Lukšiča: “Komplicirali bojo, zavlačevali, problematizirali bodo vsako odločitev, jo s tem paralizirali, rušili je pa ne bojo, ker potem pride Janez Janša.” Poenostavljeno rečeno: državo bodo držali v primežu statusa quo, vsak v prid svojim političnim koristim, medtem ko si bo globoka država bogato polnila žepe. “To, kar se zdaj sestavlja, je vlada globoke države!”

 C. Š./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine