2.2 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Odvetniška pisarna Potočnik in Prebil mastno služi na račun Uradnega lista

Znano je, da državno podjetje Uradni list obvladuje t. i. nečak iz ozadja Jamnik prek prve nadzornice Prijovićeve. Ta je afero, ki je odnesla generalnega sekretarja LMŠ Kralja, po vsej verjetnosti sprožila po Jamnikovem navodilu, pri svojem delu pa naj ne bi problematizirala številnih sumljivih primerov. Eden takšnih je sodelovanje Uradnega lista z Odvetniško družbo Potočnik in Prebil, ki naj bi se dogajalo kar brez javnih razpisov. Uradni list je tako tipičen primer državnega podjetja, ki služi kot pribežališče odsluženih političnih kadrov in je vir zaslužkov globoke države.

 

Že takoj je bilo jasno, da gre pri dogajanju v zvezi z Uradnim listom za še eno bitko v vojni med strici in nečaki iz ozadja. Med slednje spada tudi Borut Jamnik, ki prek predsednice nadzornega sveta Uradnega lista Irene Prijović popolnoma obvladuje to podjetje v 100-odstotni državni lasti. Jamnik je sicer tudi formalno šef Prijovićeve, saj je sam predsednik Združenja nadzornikov Slovenije, kjer je Prijovićeva zaposlena kot izvršna direktorica. Jamnik naj bi bil blizu Socialnim demokratom Dejana Židana in prav po njegovem navodilu naj bi Prijovićeva prijavila pritiske generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za imenovanje Igorja Šoltesa na mesto direktorja Uradnega lista, kjer si je ta obetal 5 do 6 tisoč evrov bruto plače. Kot rečeno, gre za bitke znotraj globoke države.

Sta odvetnici Potočnik in Prebil še en primer privilegirane elite, ki bogati na račun državnega podjetja?
Na nas se je zdaj obrnil tudi poznavalec razmer na uradnem listu, ki je izpostavil nenavadno velike zneske, ki jih Uradni list nakazuje Odvetniški družbi Potočnik in Prebil o.p., d.o.o. Teh nakazil se je od leta 2015, ko so začeli sodelovati, nabralo že za 159.894,26 evra, Prijovićeva pa naj ne bi problematizirala takšnih primerov. Odvetnici Maja Koršič Potočnik in Maja Prebil naj bi v okviru svojega dela za Uradni list delovali kot programski vodji, kar njima pa naj bi bil prepuščen tudi izbor piscev priročnikov in predavateljev na seminarjih. Kot nam je še zatrdil vir, naj bi bili odvetnici izbrani kar brez javnega razpisa.

Vir: Erar

V zvezi s sodelovanjem Uradnega lista in omenjene odvetniške pisarne smo na Uradni list poslali novinarska vprašanja, in sicer, kakšen je razlog za omenjena nakazila oziroma kakšne storitve je omenjena odvetniška pisarna opravila za Uradni list ter če je bila za izvedbo vseh storitev izbrana na javnih razpisih. Članek bomo posodobili z odgovori takoj, ko jih prejmemo!

Uradni list je še eno pribežališče za propadle politične kadre in vir zaslužkov globoke države
Ob izbruhu afere so se mnogi sicer spraševali, zakaj ima država sploh v lasti podjetje, kot je Uradni list, med drugim je pozornost vzbudil tudi podatek, da sta izmed 2,5 milijona evrov prometa, ki ga ustvari to podjetje, kar po milijon namenjena za plače in za storitve. Za komentar o tem smo prejšnji teden prosili političnega analitika Mitjo Iršiča, ki je pojasnil, da gre pri tem za širše vprašanje vzdrževanja državnih družb, ki obstajajo samo zato, da se v njih zaposli odvečni politični kader, ki ga ni bilo mogoče potisniti neposredno v kak resor.

Uradni list (Foto: STA)

Uradni list RS na prostem trgu ne bi obstajal v takšni podobi, kot je danes, za fantomske “storitve” namreč zapravi kar milijon evrov, preostanek gre za plače zaposlenim, praktično ves promet pa ustvari z naročili države, se pravi, da gre za enega od neštetih lijakov javnega denarja, ki se prefinjeno “sifonira” v žepe “naših”. Če bi naloge prevzelo kakšno ministrstvo, bi se na omejenih proračunskih plečih resorja kar hitro ugotovilo, da bi lahko vse naloge pretipkavanja in digitalizacije zakonov in uredb zmogli v svoj delovni okvir inkorporirati že obstoječi zaposleni na ministrstvu, če pa bi država zakon o Uradnem listu povsem nadomestila in storitev prepustila trgu, bi se brez dvoma našla številna podjetja, ki bi takšno dejavnost opravljala za desetino te cene!

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine