30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Odvetnik Jože Hribernik v pogovoru za TVS: »Stiska mojega klienta je tudi moja stiska«

Eden najbolj znanih in uspešnih slovenskih odvetnikov je človek posebne vrste. V mladosti ga je zanimalo gledališče a ga je pot pozneje zanesla v pravniške vode. Po rodu je Mariborčan s koreninami na Koroškem in v Sevnici. Kot srednješolec je pisal za takratni satirični list Pavliha, sedaj pa se ukvarja z zagovorom ljudi, ki so osumljeni oz. obtoženi najhujših kaznivih dejanj.

Nazadnje je pred krivično obsodbo za umor rešil dr. Milka Noviča, prav tako pa je bil zagovornik v procesih Patria in Depala vas. Odvetnik je že skoraj 50 let, a v pogovoru za Televizijo Slovenija razočaran ugotavlja, da je zaradi aktualnih zlorab v pravosodju izrazito razočaran in tudi osebno prizadet. Znan je po tem, da ljudi v hudi stiski vzame tudi brezplačno. Pri tem zaupa lastni presoji oz. instinktu na podlagi katerega začuti kdo je kriv in kdo ne. Pred leti je tako uspel rehabilitirati Martina Uhernika, ki je bil obsojen zaradi umora in obsedel celotno kazen a je Hribernik uspel dokazati, da sploh ni kriv.

Prav za primer Novič navaja, da so pravosodni organi, pa tudi direktor NPU in izvedenec Sablič lagali oz. zavestno delali krivico njegovemu klientu. »Ni šlo za sodno zmoto, ampak zavestno prikrojite dokaznega gradiva, in to izključno za obsodbo nedolžnega človeka«, je bil oster Hribernik. Za obrambo pri sojenju Milku Noviču Hribernik pove, da se je agonija, ki se je po krivici dogajala z njegovemu klientu dotaknila tudi njega: »Glejte, jaz to jemljem osebno. Če vidim, da je stiska mojega klienta neizmerna, in stiska dr. Noviča je bila dejansko neizmerna, potem je to tudi moja stiska… Veste, to se je prijelo tudi mene, vsako noč sem se zbujal ob treh štirih in razmišljal kaj naj naredimo? Ker karkoli smo storili, smo se zaleteli v zid. To je bilo v resnici hudo breme.«

Meni, da bi moralo pravosodje, zaradi eklatantnih zlorab v tem in podobnih primerih doživeti očiščenje. V ta namen predlaga oblikovanje skupine uglednih pravnikov, ki bi presodili razsežnost kršitev. Pravosodje samo od sebe tega namreč ne bo storilo, ker so za razmere odgovorni tudi ljudje v vrhu.

Sam je bil zgrožen nad tem, kar je ob sojenju doživljal sodnik Radonjić. Gost ob tem dodaja: »Mislim, da je sodnik Radonjić, ki nas je šokiral z govorom o pritiskih, ki jih je doživljal, dejansko storil to kar mora vsak časten sodnik storit – soditi pošteno, po pravici in po zakonu.« Hribernik kot izredno pomembno izpostavlja, da Radonjić ni klonil pod pritiski. Krivično pa je, da ima zato, ker je sodil pošteno sedaj težave z vodstvom in da so proti njemu sproženi disciplinski postopki, medtem ko so dejanski kršitelji nedotakljivi. Mednje prišteva tudi tožilko Žgajnarjevo.

Hribernik, ki je bil zagovornik tudi v primeru afere Patria meni, da je bil to primer sojenja brez vsakih dokazov in huda zloraba prava v politične namene. V tem primeru je pravosodje svojo blamažo »reševalo« z  zastaranjem. Za primer Novič je trdno prepričan, da bo tudi na morebitnem ponovnem sojenju njegov klient oproščen, dopušča pa možnost, da bo sodišče tudi to zadevo pustilo zastarati, kar se mu zdi izrazito sprevrženo.

Težak poklic, kot je zagovarjanje osumljencev najtežjih kaznivih dejanj terja popolno predanost poslanstvu. Edino sprostitev odvetniku Hriberniku pomenijo potovanja. Bil je že skoraj na vseh koncih sveta, saj ga zanimajo različne kulture in zgodovina. Največje zadoščenje in hkrati plačilo pa nastopi takrat ko doseže pravico. Ko je človek, ki je po krivici obsojen oproščen.

Opomba: Pogovor bo objavljen 12.5. 2019 na Televiziji Slovenija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine