3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Odraz slovenske diplomacije: Šarec odmaknjen, Grabar Kitarovićeva s predsednikom Trumpom in njegovo ženo slikana objeta

Ob 74. zasedanju generalne skupščine Združenih narodov je sprejem kakor je v navadi pripravil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Zanimanje javnosti pa so zbudile uradne fotografije z dogodka. Številni so komentirali, kako prisrčna je hrvaška predsednica v primerjavi s hladnim in odmaknjenim premierom Šarcem.

Ameriški predsednik Donald Trump se je skupaj z ženo Melanio slikal z voditelji držav, ki so bile povabljene na sprejem. Med njimi sta bila tako slvoenski premier Marjan Šarec, kot hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

A slike ameriškega predsedniškega para s Šarcem so hitro postale najboljši pokazatelj, kakšni so realni odnosi med državama in kakšne so posledice desetletja dolge diplomacije obračanja proti Rusiji.

Fotografiji, ki povesta več kot 1000 besed ali 280 znakov. ? pic.twitter.com/zdu2RjbtBh

— Jelka Godec (@jelka_godec) September 25, 2019

Medtem, ko se je hrvaška predsednica Grabar Kitarović s predsednikom  Trumpom in njegovo ženo slikala objeta in nasmejana, je Šarec odmaknjen.

With H.E. Donald J. Trump, President of the United States of America and First Lady Melania Trump, at a reception on the occasion of the 73rd United Nations General Assembly.
(Official White House Photo by Andrea Hanks) pic.twitter.com/dIaMH9ikNO

— Kolinda GK (@KolindaGK) September 26, 2018

Šarčeva odmaknjenost postane še bolj očitna, ko primerjamo fotografije z ameriškim predsedniškim parom in predsednikom Borutom Pahorjem iz lanskega leta. Pahor je ravno tako stal nekoliko odmaknjen od Trumpa. A še zdaleč en toliko kot Šarec.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v New Yorku udeležil sprejema, ki sta ga priredila predsednik ZDA Trump in prva dama Melania. @FLOTUS @POTUS
(Official White House Photo by Andrea Hanks) pic.twitter.com/HFv0085Ueh

— Borut Pahor (@BorutPahor) September 26, 2018

Za primerjavo, lansko leto je slika hrvaške predsednice z zakoncema Trump delovala toplo, a še vedno uradno. Letos je ta odnos že prijateljski. Razlogov za to je sigurno več. Med drugim tudi dejstvo, da je v času predsedniške kampanje v ZDA, Grabar Kitarovićeva izrazila podporo Hillary Clinton.

Itak hrvati gredo po smernicah Američanov, Slovenija pa po smernicah komunizma proti Rusiji in to ZDA dobro vedo, zato pa tudi take fotke.

— uroš cerinšek (@etilometer) September 25, 2019

A ko je zmagal Trump, hrvaška predsednica ni tako kot mnogi v Sloveniji še naprej udrihala po Trumpu, temveč je takoj začela graditi odnose z novo administracijo v Beli hiši. Američani si take malenkosti zapomnijo.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine