3.6 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Odprli center za rehabilitacijo slepih in slabovidnih UKC Ljubljana

Piše: L.K.F., STA

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so danes odprli prostore Nacionalnega centra za celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih. Prostori bodo omogočali multidisciplinarno obravnavo slepih in slabovidnih, zato so jih skušali čim bolj približati domačemu okolju. Center tako vključuje tudi dnevno sobo, kuhinjo, kopalnico in spalnico. Otvoritve se je udeležil tudi zdravstveni minister Janez Poklukar.

»Gre za veliko civilizacijsko pridobitev,« je v izjavi za medije ob odprtju Nacionalnega centra za rehabilitacijo slepih in slabovidnih poudarila njegova vodja Nataša Vidović Valentinčič.

V centru bodo posameznike po njenih besedah obravnavali zdravniki, specializirane medicinske sestre, tiflopedagogi oz. specialni učitelji za slepe in slabovidne, socialni delavci in inženirji informacijsko-komunikacijske tehnologije.

»Prej je slepe in slabovidne pogledal zdravnik s specializirano medicinsko sestro, ocenil stanje vida, prognozo vidne funkcije in predpisal določene pripomočke ali pa tudi ne, potem pa so se morali ljudje znajti sami,« je pojasnila in izpostavila celovit pristop, ki ga bo nudil novi center.

Kot pomembno je označila tudi arhitekturno zasnovo centra, ki so ga skušali čimbolj približati domačemu okolju v nasprotju z siceršnjim bolnišničnim okoljem. Na ta način bodo zagotovili sproščen pristop in še boljše prepoznavanje individualnih potreb, je pojasnila.

Program celovite rehabilitacije slepih in slabovidnih je po besedah vodje centra v uporabi že od leta 2018, sedaj pa je dobil »tudi domovinsko pravico«.

Kot je še dejala, si želijo programe, ki jih izvajajo, še razširiti. Po njenih besedah so v okviru omenjenega programa celovite rehabilitacije v lanskem letu obravnavali več 100 ljudi.

Predstojnica očesne klinike UKC Ljubljana Mojca Globočnik – Petrovič je poudarila, da se je ideja o prenovljenem centru rodila že pred mnogimi leti, formalizirala pa leta 2014 s pilotnim projektom ministrstva za zdravje na pobudo klinike.

Generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič je pojasnil, da vrednost investicije znaša več kot milijon evrov. Center so zgradili z evropskimi sredstvi, sredstvi ministrstva za zdravje in sredstvi UKC.

Otvoritve se je udeležil tudi minister za zdravstvo Janez Poklukar, poudaril je: »Prenovljeni prostori omogočajo modernejšo in kakovostnejšo diagnostiko ter obravnavo, kar pomeni uspešnejšo rehabilitacijo. Zahvala vsem, ki so stopili skupaj, da je ta projekt zaživel. Vsem na očesni kliniki UKC Ljubljana, Zvezi slepih in slabovidnih Slovenije, Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča ter ostalim sodelujočim strokovnjakom.«

Iz otvoritve Nacionalnega centra za celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih je šel minister Poklukar še na otvoritev novega avtomatiziranega laboratorijskega sistema v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana. Večina diagnostike v zdravstvu temelji na laboratorijskih rezultatih. V ZD Ljubljana so z lastnimi finančnimi sredstvi v višini 1,5 milijona evrov zgradili tehnološko najnaprednejši laboratorijski sistem na primarni ravni v Sloveniji . Minister Poklukar je ob tem poudaril: »Zdravstvo sledi sodobnim trendom in razvoju tudi na področju laboratorijske diagnostike. Najsodobnejša laboratorijska oprema bo omogočala hitro in kvalitetno izvajanje preiskav in pripomogla k hitri diagnostiki in boljšim izidom za bolnike.«

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine