18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Odpornost proti covid19: Ne zanašajte se na število protiteles, to ne dokazuje ničesar

Piše: Janja Strah

Čedalje bolj jasno postaja, da bodo PCT potrdila za tiste, ki so se cepili, časovno omejena. Za veljavnost bo potreben poživitveni odmerek vsakih devet mesecev, sicer potrdilo PCT po izteku tega roka ne bo več veljavno. 

Na ministrstvu za zdravje smo preverili, kako je z morebitno opcijo preiskave protiteles in ali bi to lahko povezali s podaljšanjem veljavnosti potrdila o cepljenju. Z ministrstva so nam odgovorili takole: “Določitev protiteles omogoča samo to, da lahko rečemo, da je nekdo bil okužen, nič pa nam ta preiskava ne pove ali je oseba še zaščitena ali ne. Zato preiskava ne velja za potrdilo o preboleli okužbi. Prisotnost protiteles ni razlog za to, da bi odložili cepljenje, saj številni testi, ki se opravljajo komercialno, ne morejo razlikovati med tem, da je oseba bolezen prebolela in je proti bolezni tudi zaščitena.”

Torej, ne zanašajte se na število protiteles, saj ta podatek sam po sebi ne pove ničesar in ne more biti zagotovilo, da se okužba in bolezen s hujšim potekom ne bo ponovila. Torej: izberite cepljenje.

Sorodne vsebine