23.8 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak in novinar RTV Igor Pirkovič: Napad na snemalca Nova24TV bi zahteval enotno obsodbo medijskega mainstreama

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Bruselj poziva članice EU k boljši zaščiti novinarjev, je poročala STA, podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova pa je ob tem izpostavila primer slovenskega novinarja Blaža Zgage in poudarila, da je še zlasti nesprejemljivo nasilje političnih voditeljev. Izpostavila je Zgago, pa čeprav sploh ni znano, da bi se mu kdaj karkoli hudega zgodilo. O včerajšnjem pljuvanju in zmerjanju našega snemalca, ki je na protestih opravljal svoje delo, pa seveda vsi molčijo. Če se napade medije, ki ne pripadajo tranzicijski levici, to očitno pač ni napad na svobodo novinarstva.

Treba je jasno povedati, da v Sloveniji svoboda medijev ni ogrožena,” je za začetek poudaril Jože Biščak, urednik revije Demokracija in predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev (SZDN). Pojasnil je, da to širijo doma ter v tujini novinarji in uredniki medijskega mainstreama, levičarska opozicija in levi fašisti z enim samim namenom – oblatiti desnosredinsko vlado. “In pri tem debelo in zavestno lažejo, kajti težko si predstavljam, da ne vedo, kaj pomeni svoboda medijev,” je dodal še svojemu pojasnilu.

V nadaljevanju je Biščak povedal, da svoboda medijev pomeni, da lahko vsakdo izdaja medij in svobodno širi svoja stališča in ideje. To je zagotovljeno tudi z ustavo in tako je. V Sloveniji sedanja oblast ni prepovedala ali onemogočila izdajanja ali delovanja prav nobenega medija, je pa prejšnja vlada Marjana Šarca s “priporočilom” državnim podjetjem, naj ne oglašujejo v “nekaterih medijih”, poskusila onemogočiti izhajanje njej nenaklonjenih in kritičnih medijev. “In če bi kdaj lahko govorili o tem, da je ogrožena medijska svoboda, bi lahko o tem govorili samo v primeru Marjana Šarca,” je Biščak izpostavil. Če pa kdo izreče kritiko na račun poročanja medijev in novinarjev, tudi tistih, na katere se sklicujejo, pa je to nekaj povsem normalnega, izraz pluralnosti, odprtosti in svobodne javnosti. Predsednik SZDN je poudaril, da s tem svoboda medijev nikakor ni ogrožena.

Dvoličnost medijskega mainstreama

Kritike, ki jih na račun hegemonističnih medijev izrečejo bodisi predstavniki oblasti bodisi uporabniki družbenih omrežij, takoj označijo za napad na novinarje ali na svobodo medijev. Tako glasni so pri tem, da jih je slišati do roba vesolja. Enako se zgodi, če kateri od protestniških lunatikov napade, zmerja ali pljuva na poslance ali predstavnike vlade. To je za njih svoboda izražanja. Ko pa so (celo fizično) napadeni novinarji in uredniki konservativnih medijev, so tiho, nikakršne obsodbe teh dejanj ni slišati. Celo več. Nekateri celo medijo, da je prav, saj je po “nacističnih” in “rasističnih” medijih dovoljeno tolči, njihove novinarje je dovoljeno pretepati. Da bi pa kdo o tem obvestil Vero Jourovo, s katero so v nasprotnih primerih na dnevni vezi, pa je sploh iluzorno pričakovati. Če bi, bi v trenutku padla in propadla njihova hudobna agenda in škodljiva vnema,” opozarja Biščak.

Jože Biščak (Foto: Nova24TV)

Jože Biščak (Foto: Nova24TV)

Predstavljate si, če bi se včeraj tisto, kar se je zgodilo snemalcu Nova24TV – protestniški skrajnež ga je pljunil in zmerjal – zgodilo na kašnem desno usmerjenem shodu snemalcu medijskega mainstreama. Sploh spali ne bi, celo noč bi nabijali, kako so fašisti, neonacisti in rasisti napadli svobodo medijev in svobodo izražanja. “Hočem povedati, da nimam besed, s katerimi bi izrazil gnus nad dvoličnostjo medijskega mainstreama,” je zaključil Biščak.

Nasilnež, ki je pljunil in zmerjal našega snemalca (Foto:Nova24TV)

Napad na snemalca Nove24TV bi zahteval enotno obsodbo

RTV novinar iz Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Igor Pirkovič pa je povedal, da svoboda medijev vzdrži ali pade, na konkretnih primerih. Na vprašanju, ali tisti, ki niso “naši” znajo v bran stopiti tistim, ki so “naši” ali obratno. Napad Ladislava Trohe in njegovih privržencev so obsodili vsi. Dejstvo, da je šlo za napad na nacionalno televizijo niti ni pomembno. Če bi se zgodilo proti komerkoli, bi bila obsodba na mestu. “Včeraj je eden od protestnikov pljunil v kamero snemalca Nova24TV, kar bi zahtevalo enotno obsodbo, kot izkaz medijske solidarnosti. Žal se ob tem kriteriji na hitro spremenijo,” je opozoril Pirkovič in dopustil izjemo: “Razen če kdo meni, da napad na Nova24TV ni napad na medije.

Novinar RTV Igor Pirkovič (Foto: Nova24TV)

Sicer pa, dokler lahko predsednik Računskega sodišča del medijev javno označi za tovarno zlobe in gre to gladko “mimo”, je jasno, da so parole o medijski svobodi, ki prihajajo z raznih društev, organizacij, FDV-ja in podobnih poklicanih, en navaden lari fari. Kakor bo lari fari po vsej verjetnosti tudi oktobrski obisk Sophie in ‘t Veld in delegacije Evropskega parlamenta. “Ta teden sem se pogovarjal z omenjeno nizozemsko poslanko in bolj ali manj so že dogovorjeni, kaj bodo napisali v poročilo. Se pravi ni pomembno, če snemalca pljuneš, mu iztrgaš kamero, namerno poškoduješ, groziš s smrtjo, ker ti Pričevalci niso všeč. Nak; pomembno je, da si Blaž Zgaga kao ne upa stopiti na ulico,” je še povedal, kako v resnici stvari pri nas delujejo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine