12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Odgovorna urednica informativnega programa TV SLO Ambrožičeva je kritičnemu gledalcu priznala predvajanje fake newsa!

Mediji za poročanje potrebujejo profesionalne tiskovne agencije, saj te skrbijo za hitro in sprotno obveščanje o aktualnih dogodkih. In tudi v Sloveniji ni nič drugače. Glede na to, da STA objavlja novice, ki jih drugi slovenski mediji nato povzemajo, je nujno da so podani podatki pravilni, da ne prihaja do zavajanja slovenske javnosti. Pri tem pa je seveda nujno, da mediji informacije povzemajo kritično in jih preverjajo. Na primer nekritičnega povzemanja podatkov s strani RTV SLO je opozoril eden izmed gledalcev, ki je v poročilu s kongresa Levice opazil, da je bilo povedano in nato tudi zapisano, da je na kongresu spregovoril predsednik nemške stranke Die Linke Gregor Gysi, čeprav ta to že več let ni.

Gledalec, ki je opazil lažno novico, se je odločil, da preko spletne strani varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev odda pritožbo. V tej je opozoril na napako RTV Slovenija, ki je bila posredovana v poročilu s kongresa poslanske skupine Levica. Pojasnil je, da dr. Gregor Gysi že nekaj let ni več predsednik nemške stranke Die Linke, kar bi na RTV morali vedeti, prav tako pa je poudaril, da je podajanje lažnih informacij žaljivo do gledalcev, ki se bolj spoznajo na politiko.

Ambrožičeva napako priznala in se opravičila

Manica Janežič Ambrožič, odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija (TVS), ki je svoj štiriletni mandat nastopila 26. marca, je kritiko gledalca označila kot upravičeno in priznala, da je res, da Gysi ni predsednik nemške stranke Die Linke. Gysi je namreč od leta 2012 predsednik Evropske levice v Evropskem parlamentu. Ambrožičeva je pojasnila, da je morda prav zaradi predsedovanja Gysija Evropski levici v Evropskem parlamentu prišlo do napake pri poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA), od koder informacije črpajo drugi mediji. STA je v soboto, 24. decembra zjutraj, v napovedniku zapisala: “Kongresa naj bi se udeležil tudi predsednik nemške stranke Die Linke Gregor Gysi.”

V bran novinarju RTV SLO je Ambrožičeva povedala, da se je ta zanesel na točnost podatka STA , saj so mu ga prav tako posredovali tiskovni predstavniki slovenske stranke Levica. Ob tem je pojasnila, da so se podobne napake iz tega razloge zgodile tudi drugim novinarskim kolegom, ki so se zanesli na točnost posredovane informacije. Nato pa se je Ambrožičeva opravičila in dejala, da se bodo v bodoče bolj trudili pri preverjanju podatkov. Glede odgovora Ambrožičeve pa je nato varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski dejala, da tudi sama obžaluje napako in dodala, da meni, da je odgovorna urednica zadovoljivo pojasnila vzrok zanjo.

STA bi morala skrbeti, da v posredovanih informacijah ni političnih in osebnih pogledov

Slovenska tiskovna agencija bi se morala zavedati, da je nujno, da so hitro posredovani podatki verodostojni, saj v nasprotnem primeru prihaja do širjenja lažnih informacij. Prav tako je pomembno, da pri podajanju informacij ne vnašajo svojih političnih in osebnih pogledov, saj to ni naloga tiskovne agencije. Njena naloga je navajanje golih dejstev in to je to. Žal se pogostokrat dogaja, da so podani tudi politični pogledi, ki so še posebej vidni, ko gre za poročanje o ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu, še zdaleč pa ne gre za osamljen primer. Seveda pa je ob tem potrebno zavedanje, da morajo mediji posredovane podatke kritično preveriti, da ne prihaja do širjenja lažnih informacij, in tega bi se morali zavedati tako RTV Slovenija, ki jo financiramo vsi slovenski davkoplačevalci, kot tudi drugi mediji.
N. Ž.

Zadnje novice

Sorodne vsebine