5.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

[ODBOR ZA ZUNANJO POLITIKO] O posvetovalnem referendumu glede globalnega dogovora o migracijah

O globalnem dogovoru o migracijah naj se izrečejo državljanke in državljani.

 

21. novembra 2018 so poslanke in poslanci poslanskih skupin SDS in SNS vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma na temo globalnega dogovora o migracijah. O slednjem bodo člani in članice odbora za zunanjo politiko razpravljali na jutrišnji nujni seji.

Spomnimo. Iz marakeške politične deklaracije ter Globalnega dogovora o varnih, urejenih in zakonitih migracijah izhaja politika, ki obravnava migracije, vključno z množičnimi migracijami, kot nekaj zelo pozitivnega in kot generator razvoja, ter tako na tej osnovi daje migracijam prednost pred lastnimi državljani in njihovimi pravicami. Vprašanje obravnava pravico do integritete države, do osnovnih pravic državljank in državljanov, ki tu živijo, do njihove temeljne pravice, da se trajno ohranijo kultura, tradicija in vrednote slovenskega naroda.

Brez vednosti slovenskih državljanov je bila 2. maja 2018 sprejeta marakeška politična deklaracija, pod okriljem Združenih narodov pa se pripravlja končna razglasitev Globalnega dogovora o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, in sicer 17. decembra 2018. Besedilo globalnega dogovora je bilo usklajeno ob sodelovanju Vlade RS brez kakršnekoli vednosti državljanov, v Marakešu pa se te dni razpravljala o programu za sprejemanje drugih narodov in tuje kulture na naše ozemlje. Vse to je v očitnem nasprotju s pravnim redom Republike Slovenije, v kateri ima po ustavi oblast ljudstvo. 

V poslanskih skupinah SDS in SNS menimo, da imajo volivke in volivci vso pravico odločiti o tako pomembnem vprašanju, ki je za sedanje in naslednje rodove zagotovo usodnega pomena za njihovo varnost in blaginjo pa tudi za ohranitev slovenske identitete, kulture in temeljnih vrednot slovenskega naroda, ki je po Temeljni ustavni listini neločljiv konstitutivni element slovenske države.

Po končani razpravi v poslanski skupini SDS in SNS predlagajo v sprejem naslednje sklepe:

1. Odbor za zunanjo politiko poziva Vlado Republike Slovenije, da nasprotuje Globalnemu dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah v okviru sodelovanja v vseh mednarodnih organizacijah in v okviru kakršnegakoli mednarodnega sodelovanja.

2. Odbor za zunanjo politiko poziva Vlado Republike Slovenije, da glede pristopa k Globalnem dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki izenačuje legalne in ilegalne migracije, pridobi mnenje državljank in državljanov Republike Slovenije.

3. Odbor za zunanjo politiko predlaga Državnemu zboru Republike Slovenije, da čim prej sprejme odlok o razpisu posvetovalnega referenduma glede pristopa k Globalnem dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki izenačuje legalne in ilegalne migracije.

Nujna seja se bo pričela 10 minut po koncu predhodne redne seje, ki se bo pričela ob 8. uri. Vabljeni k spremljanju na TV Slovenija 3!

Zadnje novice

Sorodne vsebine