12.9 C
Ljubljana
sreda, 10 avgusta, 2022

Odbor za obrambo vladi predlaga pripravo poročila o kibernetski varnosti

Odbor za obrambo je vladi predlagal, naj v petih mesecih pripravi poročilo o stanju na področju kibernetske varnosti in ukrepih, ki jih namerava sprejeti na tem področju. Kibernetska varnost namreč postaja vse pomembnejša tako za družbo kot državo, je povedal Žan Mahnič, poslanec stranke SDS, ki je zahtevala razpravo o tem vprašanju.

Kot je v uvodu povedal Mahnič, so nujno sejo o vprašanju kibernetske varnosti zahtevali, ker zaščita informacij postaja vse pomembnejša in ker obljube vlade, da bo na tem področju naredila red, za zdaj ne dajejo rezultatov. Spomnil je, da računalniki v svetu postajajo vse bolj povezani, s tem pa se povečuje tudi nevarnost zlorab, če pride do kibernetskega vdora. Podatki namreč kažejo, da škoda, ki nastane zaradi takšnih vdorov, v EU letno znaša okoli 400 milijard evrov, je opozoril.

Slovenija je po oceni poslanca na področju kibernetske varnosti gola in bosa. Za slednje so po besedah Mahniča krivi predvsem razpršenost organov, ki se ukvarjajo s tem področjem, ter njihova tehnična in organizacijska podhranjenost.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Leon Behin je glede prevelike razdrobljenosti organov, ki se ukvarjajo s tem področjem, povedal, da je do leta 2020 predvidena ustanovitev uprave za kibernetsko varnost, katere naloga bo koordinirati vse naloge s tega področja. Zagotovil je, da obstaja zadostna politična volja, da država še naprej aktivno dela na tem področju. “To je eno prednostnih področij,” je dejal. V pripravi je tudi enoten portal, preko katerega bi potekalo enotno obveščanje o kibernetskih napadih in grožnjah.

Poslanske razprave danes ni bilo, so pa člani odbora na koncu soglasno podprli sklep, s katerim vladi predlagajo pripravo omenjenega poročila o kibernetski varnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine