13.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

[ODBOR ZA NOTRANJE ZADEVE] Digitalna preobrazba naj postane nov cilj slovenstva

“V Slovenski demokratski stranki vidimo Slovenijo v 21. st. kot visoko razvito državo, ki združuje naravne lepote z vrhunskimi strokovnjaki in high-tech izdelki. Vladi RS ponujamo pomoč, da digitalno preobrazbo postavimo kot eno vodilnih tem predsedovanja EU v letu 2021,” je na včerajšnji seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo dejal poslanec SDS Franc Breznik. 

Včeraj je v Državnem zboru potekala 12. seja Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, katere predsednik je poslanec SDS Zvone Černač. Med drugim so člani in članice obravnavali tudi predlog resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije.

Černač

Poslanec SDS Franc Breznik je dejal, da se Evropa in svet v procesu 4. industrijske revolucije srečujeta z izrazitimi tehnološkimi spremembami in tu je priložnost Slovenije, da se izkaže. »Danes vam v Slovenski demokratski stranki z digitalno resolucijo predstavljamo nov cilj slovenstva, s pomočjo katere bi Slovenija lahko postala resen igralec na področju digitalne transformacije Evrope,« je članice in člane odbora nagovoril Breznik, ki je prepričan, da ima Slovenija ogromen potencial in dovolj kadra s tega področja, a je težava v tem, da se slovenska podjetja selijo v države z digitaliziranim okoljem, ki omogoča njihov hitrejši razvoj.

Nadaljeval je, da je naloga poslancev, da težijo k spremembam, ki bodo delale v prid naroda, razvoj države in višji življenjski standard, »vse to je mogoče, če bomo šli po digitalni poti, po kateri gresta tudi Evropa in svet v tem trenutku.« Breznik je opozoril na indekse digitalnega gospodarstva in družbe, ki Slovenijo umeščajo v povprečje, »toda temelj slovenskega razvoja je naše znanje, storitve in izdelki z visoko dodano vrednostjo. Le to je zagotovilo za blaginjo Slovenije in digitalna resolucija to prinaša.« Prepričan je, da bi digitalna preobrazba bila zagotovilo, da bi Slovenija iz morebitne nove finančne in gospodarske krize odšla kot zmagovalka, radikalno varčevanje, odpuščanja in manjšanje pokojnin pa v tem primeru ne bili potrebni. »Gre za izrazito pozitivno, v prihodnost naravnano temo, zahvaljujoč kateri bi lahko govorili o popolnoma drugi Sloveniji 21. stoletja,« je zagotovil Breznik, ki verjame, da bi ta predlog morali podpirati vsi, ki si želijo novo, pozitivno zgodbo za našo državo.

Breznik je še izpostavil, da na področju digitalizacije zaostaja celotna Evropa, ki se tega zaveda, zato bo Evropska komisija v naslednjih letih digitalni preobrazbi namenila posebno pozornost. Še posebej je izpostavil tehnologijo verižnih blokov oz. »blockchain« tehnologijo.

Digitalna resolucija ima tako za cilj popolno digitalno reformo javne uprave. Med drugim bi z digitalno preobrazbo lahko naredili javne razpise bolj pregledne in transparentne. Za primer je Breznik podal razpis za 2. tir, ki bi temeljil na »blockchain« tehnologiji, s pomočjo katere bi Državna revizijska komisija pregledala vse prispele ponudbe, umetna inteligenca pa bi glede na vse kriterije oblikovala osnutek, katera ponudba je realna, dobra, katera je tvegana zaradi zgodovine lastnikov itd. »Z digitalno preobrazbo bi na poceni način lahko začeli boj proti korupciji v Sloveniji,« je dodal poslanec. Pozitivno bi resolucija vplivala tudi na področje notranjih zadev, saj omogoča enotno digitalno identiteto, ki bi bila zbrana na enem mestu, preprečevala bi zlorabe, hkrati pa bi bila zaščitena s pomočjo »blockchain« tehnologije. Prav tako se bi lahko borili proti zlorabam v zdravstvu, kjer se soočamo z netransparentnimi javnimi naročili, pa v kmetijstvu, kjer prihaja do zlorab antibiotikov in kemikalij. Digitalna preobrazba bi omogočila popolno sledljivost, ob nakupu mesa bi s pomočjo QR kode tako imeli dostop do celotnega življenjskega ciklusa posamezne živali. Poslanec je izpostavil še lažje in hitrejše pridobivanje gradbenih dovoljenj: »V času Janševe vlade smo skrajšali pridobivanje gradbenih na en mesec, z kombinacijo umetne inteligence pa bi jih lahko zmanjšali celo na eno uro.«

 

.@FrancBreznikSDS: Mnogi informacijski sistemi v so popolnoma nekompatibilni. Z novimi digitalnimi tehnologijami lahko zaženemo resen spopad s korupcijo v , z netransparentnostjo javnih naročil in množičnim odtekanjem javnega denarja.

View image on Twitter

 

»V naši moči je, da postopoma digitaliziramo posamezna področja. Tako bo Slovenija v prvi fazi dobila izredno učinkovito državno in javno upravo, naredila velik premik na področju poslovnega okolja in začela spodbujati razvoj bionike, mehatronike in nanotehnologij. Tako vidimo Slovenijo 21. stoletja v Slovenski demokratski stranki!« je dodal Breznik, ki je spomnil, da si v SDS prizadevamo tudi za Evropski center za umetno inteligenco s sedežem v Sloveniji. »V Slovenski demokratski stranki vidimo Slovenijo v 21. stoletju kot visoko razvito državo, ki združuje naravne lepote z vrhunskimi strokovnjaki in high-tech izdelki. Vladi RS ponujamo pomoč, da digitalno preobrazbo postavimo kot eno vodilnih tem predsedovanja EU v letu 2021,« je zaključil Breznik.

Po razpravi članic in članov Odbora za notranje zadeve je Franc Breznik opozoril, da javna uprava ni doživela modernizacije vse od 1. Janševe vlade. Prav tako se mu zdi nujno, da se ustanovi Ministrstvo za digitalizacijo, ki pa zahteva usposobljen kader, nikakor pa tega področja ne more urejati Ministrstvo za javno upravo, saj ne gre za postransko temo. Zaveda se, da »blockchain« tehnologija ne omogoča popolne digitalizacije, toda Slovenija premore strokovnjake, ki lahko s pomočjo ostalih tehnologij Slovenijo popolnoma digitalizirajo. Zbrane je pozval, naj se zavedo, kam gre svet in Evropa, »konec koncev ne gre le za nas, digitalna preobrazba bi imela ogromen pomen tudi za naslednje generacije.«

Kljub vsem pozitivnim spremembam, ki bi jih digitalna preobrazba Slovenije prinesla, pa so članice in člani Odbora za notranje zadeve zavrnili predlog resolucije o digitalni preobrazbi, ki smo ga predlagali v Slovenski demokratski stranki.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine