7.7 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

[ODBOR ZA KULTURO IN ODBOR ZA ZUNANJO POLITIKO] Odgovor Svetu Evrope je realen oris slovenske medijske krajine

Danes se bo nadaljevala skupna seja odbora za kulturo in odbora za zunanjo politiko, ki je predvsem orodje za obračunavanje opozicije z Vlado RS in blatenje zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja.

 

Minuli teden je v Državnem zboru potekala skupna seja odbora za kulturo in odbora za zunanjo politiko, ki so jo sklicale poslanske skupine SD, LMŠ, Levica in SAB. Kot so zapisali, je bil namen seje obravnava za ugled Slovenije škodljivega vladnega odziva na opozorila Sveta Evrope glede svobode in dela slovenskih novinarjev.

Spomnimo, 7. aprila je ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) Svetu Evrope posredovalo odgovor na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji, v katerem pojasnjujejo delo in zgodovino slovenskih medijev. Čeprav odgovor oriše realno sliko slovenskih medijev in zgodovinskih dejstev, pa se je opozicija ob tem očitno počutila prizadeto, saj naj bi ta poteza rušila mednarodni ugled Slovenije. Stranka Levica je celo zahtevala odstop zunanjega ministra Anžeta Logarja, kljub temu da je vodja Urada za vladno komuniciranje (UKOM) Uroš Urbanija jasno povedal, da je MZZ odgovor, pripravljen na UKOM-u, le posredovalo.

Po mnenju zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja je bil na sejo odbora za zunanjo politiko vabljen po pomoti, »z izpostavljeno problematiko nimam nič, a sem se vabilu odzval, ker cenim parlament kot institucijo, ki omogoča argumentirano razpravo z namenom sprejetja najboljših odločitev za državljane RS«. Dodal je, da je že sam naslov zahteve za sklic seje napačen, saj se »vlada na opozorila komisarke za človekove pravice Sveta Evrope ni odzvala, če se bo, se bo odzval v njenem imenu UKOM«. »Vlada se je odzvala na drugo zadevo, objavljeno na spletnem portalu Sveta Evrope, in sicer na obtožbo o domnevnem pritisku predsednika vlade Janeza Janše na novinarje. Pisci zahteve za izredno sejo ste očitno pomešali ta dva dogodka«, je pojasnil Logar.

Bizarno se mu zdi, da je temelj sklica seje bil samo en članek, objavljen na portalu Necenzurirano. Avtor dotičnega članka je sklepanje zaključil na podlagi neresnic, posledično pa je bilo napačno tudi izhodišče za sejo, »zaradi ugleda parlamenta in OZP pa bi vseeno veljalo poskrbeti, da vsebina sklica temelji na realnih in preverljivih dejstvih, da torej sklicatelji opravijo zahtevan intelektualni napor, torej preverbo zapisanega v zahtevi za sklic«.

»Želim, da posamezniki opozicije, še posebej v tem času, ne bi bili obsedeni s politiziranjem, da se ne oklenejo celo nepreverjenih dejstev, ki temeljijo na napačnih predpostavkah, samo zato, da bi se javno kritiziralo posamezne ministre te vlade, s čimer se dela velika škoda slovenski zunanji politiki,« je dejal dr. Logar.

Še bolj neutemeljeni so po njegovem mnenju očitki, da gre za depešo, zato je zunanji minister predsednika odborov Matjaža Nemca (SD) in Violeto Tomič (Levica) podučil, kaj depeša sploh je in kako naj bi izgledala: »To je dokumentirano sporočilo poenotene oblike in vsebine, ki ga za potrebe delovanja organa pripravi organ.« Na očitke portala Necenzurirano, da je omenjeni dokument, zaradi katerega je bila sklicana seja, Logarjeva depeša, pa je odgovoril:

Logarjeve depeše ni. Logarjeva depeša ne obstaja. Pika.

Zunanji minister je navedel tudi vsebino članka, v katerem je zapisano, da je dokument, namenjen Svetu Evrope, pripravilo MZZ, s čimer je novinar po njegovem mnenju kršil kodeks novinarske etike, saj podatek ne drži, prav tako pa tega ni preveril pri zunanjem ministrstvu: »Novinar mora preverjati točnost zbranih informacij in se izogibati napaki.«

 

.@AnzeLog: @vladaRS ni samoiniciativno poslala teksta Svetu Evrope, odzvala se je zgolj na obtožbe, ki so jih zoper predsednika vlade izrekli posamezniki iz medijskega prostora in jih poslali na Svet Evrope. Določeni posamezniki vlado konstantno prijavljajo na različne platforme.

View image on Twitter

 
 

»Vlada RS ni samoiniciativno poslala odgovor na Svet Evrope, temveč se je zgolj odzvala na obtožbe, ki so jih zoper predsednika vlade izrekli posamezniki, odgovor je torej posledica delovanja posameznikov, ki vlado prijavljajo na najrazličnejše platforme. Ta odgovor je javno objavljen na Svetu Evrope,« je dodal minister Logar, ki je tudi povedal, da ni neposredno prejel vladnega odziva, pri njegovem nastajanju ni sodeloval, je pa bil z besedilom seznanjen, preden je bilo to poslano na stalno predstavništvo Slovenije pri Svetu Evrope, ki ga je nato posredovalo platformi Sveta Evrope. »Ali podpiram besedilo? Se strinjam z vsebino? Kaj pa v zapisanem ne drži?,« je prisotne poslance povprašal minister.

 

.@AnzeLog: Niti @MZZRS niti jaz kot zunanji minister nisem sodeloval pri pripravi odgovora Svetu Evrope. Z njim sem bil seznanjen, MZZ je posredovalo odgovor, kar je tudi njegova naloga. Ali se strinjam z vsebino? Povejte mi, kaj od zapisanega ne drži.

 
 

Poslanka SDS Eva Irgl je nadaljevala, da bi že zaradi samega naslova sklica seje lahko koalicija zahtevala umik točke dnevnega reda, »ampak tega ne bomo storili, ker se nam zdi pomembno in dobro, da razpravljamo o medijski situaciji v tej državi«.

MZZ ni poslalo odgovora na opozorila komisarke Sveta Evrope, temveč le odgovor, ki ga je pripravil UKOM, na zapis na spletni platformi Sveta Evrope, kamor lahko objavlja kdorkoli karkoli.

Irglova je opozorila, da je prikrit namen sklica seje predvsem poskus blatenja zunanjega ministra, »če ne bi šlo izključno za napad na dr. Logarja, bi na sejo bil vabljen tudi minister za kulturo, ki pokriva področje medijev«. Poslanka je prepričana, da bi v teh časih morali usmerjati energijo v prizadevanja, da pomagamo ljudem, ne pa da se obračunava s stranko SDS, Vlado RS, ki dela vse, da bi zajezila posledice koronavirusa, in da se napada predsednika Janeza Janšo, ki se trudi, da sistem funkcionira.

 

.@EvaIrglL: Namen sklica seje glede odgovora Svetu Evrope je bil napad na zunanjega ministra @AnzeLog, obračunavanje s , z @vladaRS, ki v tem trenutku dela vse, da bi zajezila posledice , in napad na @JJansaSDS, ki se trudi, da sistem funkcionira.

 
 

»Slovenski prostor je premalo pluralen, večinski mediji so povečini levo orientirani,« je prepričana poslanka, ki v tem ne bi videla problema, če bi se posamezni mediji tudi deklarirali kot levi mediji. »Mi imamo težavo v tem, da pod krinko neodvisnega in objektivnega poročanja večinski mediji delujejo izrazito enostransko, s čimer se zavaja ljudi«, še pojasnjuje Irglova, ki opozarja, da se na takšen način z lahkoto manipulira z javnostjo. Dodala pa je, da bi se od javne televizije pričakovalo objektivno poročanje, saj prispevke zanjo plačujemo vsi: »Od RTV Slovenija se pričakuje, da deluje v interesu javnosti, kar narekuje tudi zakon.«

 

.@EvaIrglL: Slovenski medijski prostor je premalo pluralen, večinski so večinoma levo orientirani, kar ne bi bil problem, če bi se tudi opredelili kot levi mediji. Težava Slovenije je, ker večinski mediji pod krinko neodvisnega poročanja delujejo izrazito enostransko.

View image on Twitter

 
 

Skupna seja odbora za kulturo in odbora za zunanjo politiko se bo nadaljevala danes od 9. ure dalje. Vabljeni k spremljanju na 2. programu Nova24TV.

Foto: Matija Sušnik (DZ RS)

Zadnje novice

Sorodne vsebine