6.4 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Odbor za finance: Kandidat za ministra povsem brez vizije

Nova vlada ne namerava znižati DDV, pričakujemo lahko nove davke.

Na odboru za finance se danes predstavlja kandidat za finančnega ministra Andrej Bertoncelj, sicer član uprave Slovenskega državnega holdinga. Kot kandidat Liste Marjana Šarca za ministra je nastopil po tem, ko je dozdajšnja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman zavrnila povabilo za sodelovanje v nastajajoči vladi, saj ni dobila zagotovil o finančni vzdržnosti zavez iz koalicijske pogodbe.

Bertoncelj je med drugim poudaril, da bo potrebno slediti določilom evropskega pakta stabilnosti in zlatemu fiskalnemu pravilu. S tega vidika Slovenija še ni javnofinančno konsolidirana, saj še nima strukturnega presežka v višini 0,25 odstotka BDP. Zato bo potrebno zniževati stroške sektorja država, je napovedal, kako bo to storil pa ni navedel.

Napovedal je že rebalans proračuna za leto 2019, saj se na področju plač v javnem sektorju s prihodnjim letom sprostijo vsi varčevalni ukrepi, težki okoli 100 milijonov evrov, a na plačnih postavkah ni dovolj pravic porabe. Državni proračun bo na udaru tudi zaradi zvišanja denarne socialne pomoči. »Takoj bo treba zavihati rokave,« je očitno spoznal Bertoncelj.

Dotaknil se je tudi javnega dolga in napovedal njegovo zniževanje, vendar tudi tukaj ni povedal, kako namerava to storiti. Prihodnja vlada bo nadaljevala s prodajo Nove ljubljanske banke in Abanke, je tudi zagotovil, čeprav to ni nobeno presenečenje, saj je država k prodaji zavezana, zavezo pa bi morala upoštevati prav vsaka vlada, ne glede na to, kdo bi jo vodil.

Poslanci SDS so mu po uvodni predstavitvi očitali pomanjkanje vizije in presplošne odgovore. Vse prevečkrat je na njihova konkretna vprašanja odgovoril s finančno teorijo, ki jo najverjetneje predava svojim študentom na Univerzi na Primorskem.

Poslanca SDS mag. Marka Pogačnika je med drugim zanimalo, kdaj bo nova vlada uvedla davek na nepremičnine, kakšna bo njena trošarinska politika iin kakšna bo strategija upravljanja državnega premoženja. »Vaša predstavitev je bila zelo pavšalna, niti na eno od ključnih vprašanj niste odgovorili nič konkretnega, zato v nadaljevanju od vas pričakujem 5 konkretnih prioritet,« je dejal mag. Pogačnik, vendar naletel na gluha ušesa.

Poslanec SDS je spomnil na začasno zvišan DDV v času hude gospodarske krize, ki pa ga je vlada Mira Cerarja kasneje spremenila v trajnega. Na vprašanje, ali bo nova vlada v času visoke gospodarske rasti DDV končno znižala, je Bertoncelj odgovoril: »Jaz v dani situaciji ne vidim možnosti, da bi na hitro, sunkovito ukrepali na tem področju.«

tvit

Kandidat za ministra tudi ni jasno odgovoril na vprašanje mag. Pogačnika glede Slovenskega državnega holdinga oziroma dejstva, da je uprava že dlje časa nepopolna. Pomanjkanje strategije s strani Bertonclja je še toliko bolj presenetljivo, saj ravno on sedi v upravi SDH.

V javnosti je pred časom močno odmevala zgodba okoli zakona, ki bi razbil monopol na področju športnih stav. Po tem, ko je državni zbor novi zakon že potrdil, ga je državni svet zavrnil, pred ponovnim glasovanjem v državnem zboru pa je takratni predsednik vlade obiskal svoje poslance in jim ukazal, da glasujejo proti zakonu. Po tej aferi sta dva poslanca SMC tudi zapustila stranko. Kljub odmevni zgodbi je Bertoncelj dejal, da s področjem športnih stav ni seznanjen in da se bo o tem pustil podučiti.

Poslanec SDS mag. Andrej Šircelj je že vnaprej napovedal, da bo kandidata za ministra za finance spraševal o izzivih, zapisanih v koalicijskem sporazumu, Bertoncelj pa je v svoje opravičilo povedal, da pri pisanju sporazuma ni sodeloval in da sporazum predstavlja zgolj usmeritve delovanja nove vlade. »Tudi če ste bili do sedaj profesor in menedžer, boste od sedaj naprej minister in politik, zato bi od vas pričakoval konkretna mnenja o posameznih področjih,« je bil kritičen mag. Šircelj.

Tako poslanec SDS v nadaljevanju seje tudi ni dobil odgovorov na vprašanja, katero premoženje ljudi in gospodarstva namerava nova vlada obdavčiti, ali namerava uvesti zdravstveni in kulturni cent …

tvit

Nejevoljo zaradi nekonkretnih odgovorov je izrazil tudi poslanec SDS dr. Anže Logar. Kot primer je izpostavil vprašanje, ali je kandidat za uvedbo razvojne kapice, v odgovor pa je kandidat navajal, kakšne ureditve imajo druge države.

Poslanci so sejo ob 15. uri prekinili in jo bodo nadaljevali kasneje.

Foto: DZ, Borut Peršolja

Zadnje novice

Ste jo videli?

Sorodne vsebine